środa, 30 listopada 2011

Fistaszkowe ciastka z czekoladą

Połączenie orzeszków ziemnych i czekolady (chyba odwiecznie znane w Snickersie :P) to coś na co od czasu do czasu mam ogromną ochotę... Kiedy więc w listopadowym wydaniu magazynu Kuchnia zobaczyłam te ciastka, wiedziałam, że to coś do zrobienia :) To już mój drugi raz z nimi - jesz ciastko pachnące fistaszkami i nagle spotyka Cię czekoladowa niespodzianka! Ciacha wychodzą duże, okrągłe i ciężkie od masła orzechowego i miodu. Pychota!




Fistaszkowe ciastka z czekoladą

Składniki:
  • 130g (3/4 szklanki) masła orzechowego
  • 60g masła
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 jajka
  • kilka kropli olejku waniliowego
  • 200g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 15-20 kostek mlecznej czekolady
Wyściełamy pergaminem dwie blachy do pieczenia. Ucieramy masło orzechowe ze zwykłym, dodajemy miód oraz brązowy cukier. Miksujemy na gładką masę. Pojedynczo, stale mieszając, wbijamy jajka, dodajemy olejek waniliowy. Łączymy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Cały czas miksując masę maślaną, stopniowo dodajemy do niej mąkę z proszkiem. Zawijamy w folię kuchenną i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Z ciasta formujemy kulki o średnicy 5cm, do każdej wciskamy kostkę czekolady i dokładnie zaklejamy. Układamy na blachach, zostawiając spory odstęp pomiędzy kolejnymi, bo ciastka się rozpłaszczą. Pieczemy przez 10-12 minut w temp. 175 stopni C, aż się przyrumienią.

piątek, 25 listopada 2011

Pierogi ze szpinakiem

Nocne lepienie pierogów to ostatnio jedno z moich ulubionych zajęć ;) Nie mam już siły, ale nadal zagniatam, wałkuję, lepię i gotuję. I oczywiście podjadam podczas lepienia :P Dzisiaj przeszłam sama siebie. Pierogi są przepyszne, chyba już nigdy nie kupię gotowych. A przepis? Bajeczny! Dobrze, że zajrzałam na blog Niebieskiej Pistacji :) A przepis na ciasto od Domi (w nim cały sekret). POLECAM!




Pierogi ze szpinakiem i serem feta


Składniki:

CIASTO:
  • 600 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 100 g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • 275 ml gorącej wody

FARSZ:
  • 2 opakowania mrożonego szpinaku,
  • 270 g sera feta,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • pieprz biały,
  • sól


Ciasto: do mąki dodajemy żółtko, masło, sól i wlewamy gorącą wodę, bardzo dokładnie wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, wkładamy je do dużej miski, przykrywamy ściereczką.
Farsz: na maśle podsmażamy szpinak (najlepiej żeby rozmrażał się na durszlaku, żeby jak najwięcej wody odciekło). Studzimy. Dodajemy posiekany czosnek, sól, pieprz, pokruszoną fetę. Dobrze mieszamy - farsz powinien być gęsty. Ciasto cienko rozwałkowujemy, szklanką wykrawamy kółka, nakładamy farsz i lepimy pierogi. Wrzucamy do osolonego wrzątku, czekamy aż pierogi zaczną wypływać. Wyjmujemy pierogi - nie trzeba ich długo gotować, ponieważ ciasto jest parzone. 

Smacznego!

poniedziałek, 7 listopada 2011

Cytrynowe ciasto Nigelli z polentą

Wpadłam. Znowu oglądałam Nigellę i nie mogłam się powstrzymać od zrobienia tego ciasta. Chodziło o to, że Nigella nie może się w kuchni obyć bez cytryn. I tego dnia padło na ekstremalnie cytrynowe ciasto z mąki kukurydzianej i mielonych migdałów. Ciekawy smak, kwaśne, a jednocześnie słodkie. Moja przyjaciółka stwierdziła, że właściwie po każdym kawałku już nie chcesz, ale musisz :P I tak został dla mnie już tyło mały kawałeczek... Polecam!

Cytrynowe ciasto z polentą i migdałami



Składniki:
  • 200g miękkiego, niesolonego masła (+ do wysmarowania formy)
  • 200g drobnego cukru
  • 200g mielonych migdałów
  • 100g polenty/mąki kukurydzianej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • skórka starta z dwóch cytryn (sok zostawić do syropu)




SYROP:

  • sok z dwóch cytryn
  • 125 cukru pudru

Tortownicę o średnicy 24cm smarujemy masłem. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Miksujemy masło i cukier do uzyskania puszystej masy. Mieszamy migdały, polentę i proszek do pieczenia. Mieszankę tę po trochu wsypujemy do masła z cukrem, na zmianę z jajkami (żeby masa się nie zważyła). Na koniec wsypujemy skórkę cytrynową, miksujemy. Gotową masę przekładamy do formy i pieczemy około 40 minut, do suchego patyczka (ciasto może nie wyglądać na gotowe, ale nawet wtedy trzeba koniecznie sprawdzić patyczkiem). Wtedy wyciągamy z piekarnika i zostawiamy w formie.
Syrop robimy przez zagotowanie soku cytrynowego i rozpuszczenie w nim cukru pudru. Następnie dziurkujemy ciasto czymś cienkim (Nigella robiła to cienkim, nieugotowanym spaghetti), rozsmarowujemy syrop na cieście, możemy nawet wylać, czekamy, aż wsiąknie i ostygnie. Będzie cudownie wilgotne :)

Smacznego!