niedziela, 13 kwietnia 2014

Włoskie arancini i sałatka z brokułów

Lubię kulinarne wyzwania. A to danie jest jednym z nich. Od dziś, kiedy ktoś zapyta mnie, czy jadłam arancini, z czystym sumieniem odpowiem: tak, jadłam! Powiem więcej: zrobiłam arancini. Od podstaw, z żadnych resztek - ugotowałam risotto, stojąc nad nim 20 minut, zrobiłam farsz, ulepiłam kuleczki i usmażyłam je. A do tego sałatka brokułowa z przepisu Anny Olson, trochę zmodyfikowana przeze mnie. A o smaku tych włoskich kuleczek ryżowych nie da się opowiedzieć, trzeba tego doświadczyć :) Polecam!



Arancini

Składniki:

Risotto

  • duża szczypta nitek szafranu
  • 250 ml białego wina
  • 750 ml rosołu lub wywaru warzywnego
  • 2 łodygi tymianku
  • 100 g masła
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 230 g ryżu do risotto
  • ok. 80 g parmezanu
  • sól
  • pieprz
Farsz
  • 200 g mielonego mięsa (użyłam łopatki wieprzowej)
  • 1/2 marchewki
  • 1/2 cebuli
  • garść mrożonego groszku
  • szklanka przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • pół kulki mozzarelli, pokrojone w kostkę
Dodatkowo:
  • dwa jajka
  • bułka tarta
  • mąka pszenna
  • olej do smażenia
Do miseczki wlewamy wino, wsypujemy nitki szafranu, odstawiamy do namoczenia przez 10 minut. Rosół podgrzewamy. Na patelni roztapiamy masło, podsmażamy do miękkości cebulę i czosnek. Dodajemy ryż i tymianek. Podsmażamy na małym ogniu, tak aby całe ziarna pokryły się tłuszczem. Do ryżu dodajemy wino z szafranem i zwiększamy ogień. Gotujemy, mieszając, aż ryż wchłonie wino. Wlewamy porcję rosołu i gotujemy, cały czas mieszając, do wchłonięcia płynu. Czynność powtarzamy, aż ryż będzie miękki i kleisty, ok. 20 minut. Zestawiamy z ognia, dodajemy parmezan, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. 
Odstawiamy do ostygnięcia.

Cebulę obieramy, drobno siekamy. Marchewkę trzemy na dużych oczkach. Na 2 łyżkach oleju podsmażamy warzywa i mięso. Dolewamy wino i odparowujemy. Dodajemy groszek i smażymy jeszcze chwilę. Następnie wlewamy przecier pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 20 min.

Na dłoń nakładamy łyżkę ryżu, spłaszczamy w ten sposób, aby powstało zagłębienie, nakładamy tam łyżeczkę przygotowanego mięsa i kostkę mozzarelli, następnie nakrywamy drugą warstwą ryżu i formujemy w dłoniach kulkę. Każdą kulkę obtaczamy w mące, następnie w posolonych i roztrzepanych jajkach, na końcu w bułce tartej. Po uformowaniu wszystkich arancini smażymy na głębokim tłuszczu, aż będą złociste. Gotowe wyjmujemy na papierowe ręczniczki, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Sałatka z brokułów

Składniki:
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • 1/4 szklanki suszonej żurawiny
  • 3 szklanki różyczek brokuła, bardzo drobno pokrojonych
  • 4 plastry dobrej szynki, pokrojonej w kostkę i podsmażonej na suchej patelni
  • duża garść łuskanego słonecznika, podprażonego na suchej patelni
  • posiekana dymka
  • 1/3 szklanki majonezu
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szklanka startego na dużych oczkach cheddara
  • sól, pieprz
Rodzynki i żurawinę namaczamy w gorącej wodzie przez 1-2 minuty, aby zmiękły. Odsączamy i odstawiamy. Mieszamy brokuły, szynkę, słonecznik i dymkę. W osobnej misce mieszamy składniki sosu: majonez, śmietanę i sok z cytryny. Sos mieszamy z brokułami. Dodajemy ser, rodzynki, żurawinę, przyprawiamy do smaku i mieszamy. Przed podaniem schładzamy w lodówce. 

Smacznego :)