Falafel
Składniki:
- 1 szklanka suchej ciecierzycy
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 małe jajko
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka mielonego kolorowego pieprzu
- 0,5 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- sok z połowy cytryny
- pół łyżeczki curry
- 2 łyżki mąki
- mąką pełnoziarnista do obtoczenia
- olej do smażenia
Cieciorkę zalewamy zimną wodą i moczymy przez noc, odcedzamy, mielimy blenderem. Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, ziarna kolendry ucieramy w moździerzu. Pietruszkę siekamy. Wszystkie składniki mieszamy, by powstała gęsta masa. Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy w mące. Do rondla lub głębokiej patelni wlewamy olej na wysokość ok. 2 cm, rozgrzewamy, smażymy kotleciki na złoto z każdej strony, osączamy na papierowym ręczniku.
Smacznego!