niedziela, 15 marca 2015

Falafel - kotleciki z ciecierzycy

Świetnie przyprawione, sycące kotleciki z ciecierzycy o urokliwej nazwie falafel - świetne na wegetariański obiad. U mnie podane z pęczakiem i rukolą. Przepis STĄD.



Falafel

Składniki:
  • 1 szklanka suchej ciecierzycy
  • 1 pęczek natki pietruszki 
  • 1 małe jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki sody 
  • 1 łyżeczka mielonego kolorowego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • sok z połowy cytryny
  • pół łyżeczki curry
  • 2 łyżki mąki
  • mąką pełnoziarnista do obtoczenia
  • olej do smażenia

Cieciorkę zalewamy zimną wodą i moczymy przez noc, odcedzamy, mielimy blenderem. Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, ziarna kolendry ucieramy w moździerzu. Pietruszkę siekamy. Wszystkie składniki mieszamy, by powstała gęsta masa. Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy w mące. Do rondla lub głębokiej patelni wlewamy olej na wysokość ok. 2 cm, rozgrzewamy, smażymy kotleciki na złoto z każdej strony, osączamy na papierowym ręczniku.
 
Smacznego!