Szarlotka
Składniki:
Ciasto
- 250g mąki
- 125g masła
- 3 żółtka (zostawić jedno białko do posmarowania)
- 2 łyżki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
Jabłka
- 1kg jabłek (wybrałam antonówki)
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżka masła
Na patelni topimy masło, wrzucamy jabłka, chwilę podsmażamy, ciągle mieszając. Kiedy zaczną mięknąć, dodajemy cukier i przyprawy. Dusimy, aż zaczną się rozpadać. Studzimy.
Formę (użyłam tortownicy o średnicy 28cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylepiamy spód połową ciasta - powinien być możliwie jak najcieńszy. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 10 minut.
Wyjmujemy z pieca, jabłka wykładamy na podpieczony spód. Pozostałą część ciasta wałkujemy, tniemy w paski i układamy na jabłkach. Wierzch smarujemy białkiem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 40 minut. Sprawdzamy, czy za bardzo się nie przypieka!
Wyjmujemy z pieca, studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz