Krem z brokułów
Składniki:
- jeden duży brokuł (lub dwa mniejsze)
- 50g masła
- łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 2 kostki rosołowe z lubczykiem
- ok. 200ml śmietanki 30%
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Od umytego brokuła odcięłam najtwardsze części i pokroiłam w kostkę. Wyciśnięty przez praskę czosnek podsmażyłam przez moment na maśle i oliwie. Do tego dorzuciłam brokuła i smażyłam, mieszając, aż lekko zmiękł. Wtedy zalałam wszystko litrem wody i gotowałam do wrzenia. Dorzuciłam kostki rosołowe, wymieszałam, potem dodałam różyczki brokuła i gotowałam do miękkości. Ugotowane brokuły zmiksowałam blenderem na krem, doprawiłam do smaku gałką, solą i pieprzem. Zdjęłam z gazu, chwilę odczekałam i wlałam śmietankę. Wymieszałam. Mniam!
Smacznego!
Uwielbiam zupy-kremy, a brokułowa jest moją faworytką. :-)
OdpowiedzUsuń