sobota, 27 października 2012

Krem z brokułów

Najprostsza i najlepsza zupa na świecie. Zielona i wiosenna, w przeciwieństwie do aury na dworze. Najwspanialsza w wykonaniu mojej Siostry, ale moja wyszła (prawie) taka sama :) Dzięki szybkiej instrukcji telefonicznej znad morza :) Polecam!



Krem z brokułów

Składniki:

  • jeden duży brokuł (lub dwa mniejsze)
  • 50g masła
  • łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 kostki rosołowe z lubczykiem
  • ok. 200ml śmietanki 30%
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
Od umytego brokuła odcięłam najtwardsze części i pokroiłam w kostkę. Wyciśnięty przez praskę czosnek podsmażyłam przez moment na maśle i oliwie. Do tego dorzuciłam brokuła i smażyłam, mieszając, aż lekko zmiękł. Wtedy zalałam wszystko litrem wody i gotowałam do wrzenia. Dorzuciłam kostki rosołowe, wymieszałam, potem dodałam różyczki brokuła i gotowałam do miękkości. Ugotowane brokuły zmiksowałam blenderem na krem, doprawiłam do smaku gałką, solą i pieprzem. Zdjęłam z gazu, chwilę odczekałam i wlałam śmietankę. Wymieszałam. Mniam!
Smacznego!


1 komentarz:

  1. Uwielbiam zupy-kremy, a brokułowa jest moją faworytką. :-)

    OdpowiedzUsuń