środa, 3 grudnia 2014

Szarlotka z bezą

Mam wrażenie, że wszyscy ją już robili, tylko ja nie :) Ale to już przeszłość. Przepyszna szarlotka z bezą, wypełniona karmelizowanymi jabłkami, z delikatnym kruchym spodem, była dzisiaj naszym ciastem do popołudniowej kawy :) Musicie ją zrobić, bo każdemu będzie smakowała. Wspaniała. Przepis STĄD.


Szarlotka z bezą

Składniki na kruchy spód:
  • 190 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100 g masła, zimnego
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 1 żołtko

Wszystkie składniki na kruchy spód wyrabiamy, zawijamy w folię, schładzamy w lodówce przez 30-60 minut.

Po wyjęciu ciasta z lodówki wałkujemy je lub wciskamy w dno formy na tartę o średnicy 25 cm lub o wymiarach 31 x 21 cm, wysmarowanej wcześniej masłem i oprószonej mąką (piekłam w silikonowej, seefood). Wyrównujemy, nakłuwamy widelcem. Wkładamy do lodówki na kolejne 30 minut.

Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiekamy w temperaturze 190ºC przez 15 minut, do lekkiego zezłocenia.

W międzyczasie przygotowujemy jabłkowe nadzienie, następnie bezę.

Nadzienie jabłkowe:
  • 1,2 kg jabłek szarlotkowych 
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki cukru demerara (lub zwykłego)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ósemki, następnie w większą kostkę.

Na patelni rozgrzewamy i roztapiamy masło. Wsypujemy cukier, mieszamy lekko, potrząsając za rączkę patelni, chwilę gotujemy, doprowadzamy do zabulgotania mieszanki. Dodajemy jabłka, obsypujemy przyprawami i smażymy na średnim ogniu, co pewien czas odwracając na drugą stronę, do miękkości jabłek i ich zezłocenia. Etap ten nie powinien trwać dłużej niż 7 minut, może trwać krócej, w zależności od odmiany jabłek (jabłka nie powinny się rozgotować, powinny pozostać w całości, będą się jeszcze piekły).

Beza:
  • 3 białka
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Białka ubijamy w misie miksera na sztywną pianę. Dodajamy stopniowo cukier, łyżka po łyżce (to bardzo ważne), cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca, dodajemy skrobię i miksujemy.

Wykonanie:

Na podpieczony spód wykładamy gorące nadzienie z karmelizowanych jabłek. Na wierzch wykładamy bezę.

Obniżamy temperaturę do 180ºC i pieczemy przez kolejne 25 minut do zarumienienia i wypieczenia bezy - jej wierzch powinien być chrupiący i może lekko popękać. Jeśli tak się nie stanie obniżamy temperaturę do 150ºC i wydłużamy czas pieczenia. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Smacznego!



3 komentarze:

  1. Mniam, uwielbiam taką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Online zalm kopen. Direct bestellen en thuis geleverd. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang €5,- korting op je eerste bestelling. De zalm wordt thuisbezorgd via de express service van Vislokaal en is luchtdicht en gekoeld verpakt. Naast zalm hebben wij nog heel wat andere verse vis soorten. Bekijk ons volledige assortiment op vislokaal.com. ✓Vandaag bestellen ✓Direct thuisbezorgd

    OdpowiedzUsuń