piątek, 21 sierpnia 2015

Kruchy placek z marcepanem i morelami

Długo mnie nie było, ale zamierzam to zmienić. Powrót inauguruję pysznym plackiem, który pachnie jak pełnia lata - polskimi, mięciutkimi i aromatycznymi morelami. Cienkie, kruche ciasto, duuuużo owoców i kruszonka - pycha! Przepis Liski z książki White Plate - słodkie


Kruchy placek z marcepanem i morelami

Składniki:

CIASTO

  • 120 g masła 
  • 120 g cukru
  • 240 g mąki pszennej 
  • 2 duże żółtka
NA WIERZCH
  • 800 g moreli, umytych i wypestkowanych
  • 100 g marcepanu, startego na tarce o dużych oczkach
Z masła, cukru, mąki i żółtek zagniatamy ciasto. Będzie przypominało okruchy.
Odkładamy ok. 3 łyżek ciasta, resztą wylepiamy spód formy wyłożonej papierem do pieczenia (20x30 cm). Wierzch posypujemy tartym marcepanem, układamy przepołowione morele (nacięciem do góry). Resztę ciasta kruszymy na wierzch moreli. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy ok. 30 minut. 

Smacznego! :)
Przepis dodaję do akcji: Letnie owoce

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz