wtorek, 30 sierpnia 2011

Włoskie ciasteczka z mąką kukurydzianą

Pyszny sposób na utylizację mąki kukurydzianej, której kupiło mi się ostatnio za dużo ;) Maślane, z cytrynową nutą, rozpływają się w ustach! Idealne do popołudniowej herbaty przy filmie przywołującym chwile z dzieciństwa. U mnie zielona herbata z opuncją i "Zaczarowane baletki". Polecam!
Przepis z Moich Wypieków.




Włoskie ciasteczka z mąką kukurydzianą

Składniki:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej (żółtej)
  • pół łyżeczki soli
  • 230 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny
  • 1 duże jajko
  • 1 duże żółtko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Mąki i sól mieszamy.
W misie miksera ucieramy masło, do puszystości, przez około 2 minuty.  Dodajemy cukier i ucieramy. Dodajemy kolejno jajko i żółtko, cały czas ucierając. Dodajemy wanilię i skórkę z cytryny. Wsypujemy mąki i miksujemy.
Powstałą masę przekladamy do rękawa cukierniczego z nasadką w kształcie gwiazdki i wyciskmy na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) ciastka w kształcie literki S (ja użyłam szprycy i później wyciskałam bardziej kształt kółek).
Pieczemy w temperaturze 180ºC do złotego koloru, przez 15 - 18 minut. Studzimy na kratce.

Ciastka mogą być przechowywane w zamkniętej puszce do 1 tygodnia.

Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz