Przepis z Moich Wypieków.
Włoskie ciasteczka z mąką kukurydzianą
Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej (żółtej)
- pół łyżeczki soli
- 230 g masła, w temperaturze pokojowej
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny
- 1 duże jajko
- 1 duże żółtko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Mąki i sól mieszamy.
W misie miksera ucieramy masło, do puszystości, przez około 2 minuty. Dodajemy cukier i ucieramy. Dodajemy kolejno jajko i żółtko, cały czas ucierając. Dodajemy wanilię i skórkę z cytryny. Wsypujemy mąki i miksujemy.
Powstałą masę przekladamy do rękawa cukierniczego z nasadką w kształcie gwiazdki i wyciskmy na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) ciastka w kształcie literki S (ja użyłam szprycy i później wyciskałam bardziej kształt kółek).
Pieczemy w temperaturze 180ºC do złotego koloru, przez 15 - 18 minut. Studzimy na kratce.
Ciastka mogą być przechowywane w zamkniętej puszce do 1 tygodnia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz