A przepis wzięłam STĄD.
Zupa krem z kalafiora z kurkami
Składniki:
- duży kalafior (użyłam dwóch małych)
- duży ziemniak
- cebula (użyłam czerwonej)
- 25g masła + masło do podsmażenia kurek
- 4 łyżki oliwy
- 1,2l bulionu warzywnego
- 600ml mleka
- 150ml śmietany
Kalafiora dzielimy na różyczki, a ziemniaka i cebulę kroimy w kostkę. Do garnka wkładamy oliwę i masło, następnie wrzucamy warzywa i smażymy, aż zaczną skwierczeć. Od tego momentu podgrzewamy kolejne 10 minut pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Dodajemy bulion, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy mleko i zagotowujemy ponownie. Następnie doprawiamy, zmniejszamy ogień i gotujemy, dopóki warzywa nie będą zupełnie miękkie. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę i miksujemy. Kurki myjemy, kroimy na kawałki, podsmażamy na maśle i dodajemy do zupy.
ciekawa odmiana dla zwykłej kalafiorowej ;)
OdpowiedzUsuń