Cytrynowe ciasto z polentą i migdałami
Składniki:
- 200g miękkiego, niesolonego masła (+ do wysmarowania formy)
- 200g drobnego cukru
- 200g mielonych migdałów
- 100g polenty/mąki kukurydzianej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- skórka starta z dwóch cytryn (sok zostawić do syropu)
SYROP:
- sok z dwóch cytryn
- 125 cukru pudru
Tortownicę o średnicy 24cm smarujemy masłem. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Miksujemy masło i cukier do uzyskania puszystej masy. Mieszamy migdały, polentę i proszek do pieczenia. Mieszankę tę po trochu wsypujemy do masła z cukrem, na zmianę z jajkami (żeby masa się nie zważyła). Na koniec wsypujemy skórkę cytrynową, miksujemy. Gotową masę przekładamy do formy i pieczemy około 40 minut, do suchego patyczka (ciasto może nie wyglądać na gotowe, ale nawet wtedy trzeba koniecznie sprawdzić patyczkiem). Wtedy wyciągamy z piekarnika i zostawiamy w formie.
Syrop robimy przez zagotowanie soku cytrynowego i rozpuszczenie w nim cukru pudru. Następnie dziurkujemy ciasto czymś cienkim (Nigella robiła to cienkim, nieugotowanym spaghetti), rozsmarowujemy syrop na cieście, możemy nawet wylać, czekamy, aż wsiąknie i ostygnie. Będzie cudownie wilgotne :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz