Pierogi ze szpinakiem i serem feta
Składniki:
CIASTO:
- 600 g mąki pszennej
- 1 żółtko
- 100 g miękkiego masła
- szczypta soli
- 275 ml gorącej wody
FARSZ:
- 2 opakowania mrożonego szpinaku,
- 270 g sera feta,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła,
- pieprz biały,
- sól
Ciasto: do mąki dodajemy żółtko, masło, sól i wlewamy gorącą wodę, bardzo dokładnie wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, wkładamy je do dużej miski, przykrywamy ściereczką.
Farsz: na maśle podsmażamy szpinak (najlepiej żeby rozmrażał się na durszlaku, żeby jak najwięcej wody odciekło). Studzimy. Dodajemy posiekany czosnek, sól, pieprz, pokruszoną fetę. Dobrze mieszamy - farsz powinien być gęsty. Ciasto cienko rozwałkowujemy, szklanką wykrawamy kółka, nakładamy farsz i lepimy pierogi. Wrzucamy do osolonego wrzątku, czekamy aż pierogi zaczną wypływać. Wyjmujemy pierogi - nie trzeba ich długo gotować, ponieważ ciasto jest parzone.
Smacznego!
Szpinak z fetą muszą smakować zabójczo w pysznym pierozku...bardzo apetycznie wyglądają
OdpowiedzUsuńŚliczne pierożki :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że ciasto tak Ci przypadło do gustu, jest jak marzenie :)
Pozdrawiam z kuchni,
Domi!!! :))
Dziękuję :) Ciasto jest cudowne!
OdpowiedzUsuń