piątek, 25 listopada 2011

Pierogi ze szpinakiem

Nocne lepienie pierogów to ostatnio jedno z moich ulubionych zajęć ;) Nie mam już siły, ale nadal zagniatam, wałkuję, lepię i gotuję. I oczywiście podjadam podczas lepienia :P Dzisiaj przeszłam sama siebie. Pierogi są przepyszne, chyba już nigdy nie kupię gotowych. A przepis? Bajeczny! Dobrze, że zajrzałam na blog Niebieskiej Pistacji :) A przepis na ciasto od Domi (w nim cały sekret). POLECAM!




Pierogi ze szpinakiem i serem feta


Składniki:

CIASTO:
  • 600 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 100 g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • 275 ml gorącej wody

FARSZ:
  • 2 opakowania mrożonego szpinaku,
  • 270 g sera feta,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • pieprz biały,
  • sól


Ciasto: do mąki dodajemy żółtko, masło, sól i wlewamy gorącą wodę, bardzo dokładnie wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, wkładamy je do dużej miski, przykrywamy ściereczką.
Farsz: na maśle podsmażamy szpinak (najlepiej żeby rozmrażał się na durszlaku, żeby jak najwięcej wody odciekło). Studzimy. Dodajemy posiekany czosnek, sól, pieprz, pokruszoną fetę. Dobrze mieszamy - farsz powinien być gęsty. Ciasto cienko rozwałkowujemy, szklanką wykrawamy kółka, nakładamy farsz i lepimy pierogi. Wrzucamy do osolonego wrzątku, czekamy aż pierogi zaczną wypływać. Wyjmujemy pierogi - nie trzeba ich długo gotować, ponieważ ciasto jest parzone. 

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Szpinak z fetą muszą smakować zabójczo w pysznym pierozku...bardzo apetycznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne pierożki :)
    Bardzo się cieszę, że ciasto tak Ci przypadło do gustu, jest jak marzenie :)

    Pozdrawiam z kuchni,
    Domi!!! :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję :) Ciasto jest cudowne!

    OdpowiedzUsuń