Gulasz pieczony
Składniki (6 porcji):
- 800 g szynki wieprzowej
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżki słodkiej papryki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 kostka rosołowa
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 2 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 100 ml słodkiej śmietany
Mięso myjemy i kroimy w kostkę wielkości około półtora centymetra. Cebulę drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki, oprócz śmietany, mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki na ok. 12 do 24 godzin. Po tym czasie przekładamy całość do żaroodpornego naczynia lub brytfanny i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. Pieczemy pod przykryciem przez 1,5 godziny (aż mięso będzie miękkie). Po wyjęciu z pieca dodajemy śmietanę i mieszamy. Podajemy z ulubionymi dodatkami lub w samotności :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz