Sernik kokosowy na kruchym spodzie z czekoladą
Składniki:
Spód:
- 1,5 szklanki pokruszonych ciastek Digestive
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 4 łyżki drobniutko posiekanych lub zmielonych migdałów
- 1/2 szklanki stopionego masła
Masa:
- 750g trzykrotnie zmielonego tłustego białego sera
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka likieru kokosowego lub białego rumu
- 3 jajka
- 100g wiórków kokosowych
Polewa:
- 20dag czekolady deserowej
- 3/4 szklanki śmietanki kremówki
- kilka kropli olejku waniliowego
- płatki migdałowe do dekoracji
Natłuszczamy spód oraz boki tortownicy o średnicy 20cm. Z zewnątrz owijamy formę podwójną warstwą folii aluminiowej. Robimy kruchy spód, mieszając herbatniki z migdałami i wiórkami kokosowymi. Dodajemy stopione masło i mieszamy, a powstałym ciastem wylepiamy dno i boki tortownicy. Wstawiamy na kilkanaście minut do lodówki, a potem pieczmy 12-13 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy, studzimy. Robimy masę: ucieramy ser z cukrem, a gdy powstanie gładki krem, dodajemy likier lub rum i miksujemy około minuty. Jajka roztrzepujemy widelcem, wlewamy do masy i ubijamy mikserem na najniższych obrotach. Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy drewnianą łyżką. Masę serową wlewamy do tortownicy na podpieczony kruchy spód. Tortownicę ustawiamy na blasze o wysokich brzegach, wlewamy tyle gorącej wody, aby sięgała do połowy wysokości tortownicy. Pieczemy 50 minut w 160 stopniach. Wyjmujemy tortownicę z kąpieli wodnej, usuwamy folię.
Okrawamy sernik przy brzegach formy, ale go nie wyjmujemy. Kiedy zupełnie wystygnie, wkładamy go do lodówki na noc.
Robimy polewę: siekamy czekoladę, zalewamy gorącą śmietanką, dodajemy olejek waniliowy, mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Sernik wyjmujemy z lodówki, ostrożnie zdejmujemy boki tortownicy. Wierzch i boki sernika smarujemy polewą czekoladową, dekorujemy płatkami migdałów. Wstawiamy do lodówki, aby polewa zastygła.
Smacznego!
bounty uwielbiam, a sernik tym bardziej :) tylko po ustaniu przesycenia świąteczno-ciastowego zrobię to ciasto :)
OdpowiedzUsuńpolecam, jest pyszny :)
OdpowiedzUsuń