Szybkie pierniczki
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej (użyłam żytniej razowej)
- 2 duże jajka
- 13 dag cukru pudru
- 10 dag masła, roztopionego
- 10 dag miodu
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki wsypujemy do naczynia, mieszamy i wyrabiamy. Ciasto może być klejące, ale nie dodajemy mąki.
Ciasto wałkujemy na grubość 4 mm (nie cieniej, bo pierniczki się spalą), podsypujemy je mąką (tyle, by się nie kleiło). Wykrawamy różne kształty pierniczków. Układamy na blaszce w niewielkich odstępach. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 8-10 minut. Studzimy na kratce. Można udekorować lukrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz