Lazania z ricottą, fetą i szpinakiem
Składniki:
- oliwa
- 1 cebula (posiekana)
- 2 ząbku czosnku (pokrojone w drobną kosteczkę)
- 300g szpinaku (grubo posiekanego)
- 300g ricotty
- 100g fety
- 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- 12 płatów lazanii
- 130g cheddara
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na dużej patelni szklimy na odrobinie oliwy czosnek i cebulę. Dodajemy szpinak, podsmażamy minutę (aż "zwiędnie"), mieszając. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Łączymy z ricottą i pokruszoną drobno fetą. Doprawiamy gałką, solą i pieprzem.
W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia osoloną wodę i gotujemy lazanię partiami po 2-3 płaty - każdą porcję przez minutę. Odcedzamy, odkładamy i skrapiamy oliwą.
Na dnie żaroodpornego naczynia układamy trzy płaty lazanii. Na połowie każdego płatu rozkładamy 1/12 nadzienia szpinakowego, zawijamy go tak, aby przykrył szpinak. Obok znów kładziemy trzy płaty lazanii, a na nich nadzienie i zawijamy. W ten sam sposób na wierzchu układamy kolejną warstwę. Posypujemy startym cheddarem. Pieczemy 20 minut.
Smacznego :)
Dodaję do akcji:
Dodaję do akcji:
Kocham szpinak! W każdej postaci!
OdpowiedzUsuńLazania tak, szpinak nadal nie :)
OdpowiedzUsuń