poniedziałek, 28 stycznia 2013

Lazania z ricottą, fetą i szpinakiem

Makaron w kolejnej postaci. Wierzcie lub nie, ale to pierwsza lazania w moim życiu. Istnieją jednak dość wiarygodne przesłanki świadczące o tym, że nie ostatnia ;). Doskonałe połączenie trzech rodzajów sera i dobrze przyprawionego, świeżo startą gałką muszkatołową, szpinaku. Robiłam z podwójnej porcji i najadło się 8 osób ;) Tutaj podaję oryginalny przepis na 4 osoby z Kuchni nr 3/2012. Polecam!


Lazania z ricottą, fetą i szpinakiem

Składniki:

  • oliwa
  • 1 cebula (posiekana)
  • 2 ząbku czosnku (pokrojone w drobną kosteczkę)
  • 300g szpinaku (grubo posiekanego)
  • 300g ricotty
  • 100g fety
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • 12 płatów lazanii
  • 130g cheddara
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na dużej patelni szklimy na odrobinie oliwy czosnek i cebulę. Dodajemy szpinak, podsmażamy minutę (aż "zwiędnie"), mieszając. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Łączymy z ricottą i pokruszoną drobno fetą. Doprawiamy gałką, solą i pieprzem.
W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia osoloną wodę i gotujemy lazanię partiami po 2-3 płaty - każdą porcję przez minutę. Odcedzamy, odkładamy i skrapiamy oliwą.
Na dnie żaroodpornego naczynia układamy trzy płaty lazanii. Na połowie każdego płatu rozkładamy 1/12 nadzienia szpinakowego, zawijamy go tak, aby przykrył szpinak. Obok znów kładziemy trzy płaty lazanii, a na nich nadzienie i zawijamy. W ten sam sposób na wierzchu układamy kolejną warstwę. Posypujemy startym cheddarem. Pieczemy 20 minut.
Smacznego :)


Dodaję do akcji:

2 komentarze: