sobota, 2 lutego 2013

Sakiewki z brzoskwiniami

Najprostsza rzecz na świecie na sobotni deser w trakcie sprzątania. Nie za bardzo słodkie, najlepsze gorące, kiedy brzoskwinia jeszcze paruje ;) Polecam!


Sakiewki z brzoskwiniami

Składniki:
  • arkusz ciasta francuskiego
  • 8 połówek brzoskwiń
  • 8 łyżeczek konfitury ( użyłam pomarańczowej, ale pasuje też malinowa albo śliwkowa, albo jaką macie i lubicie ;) )
  • brązowy cukier
  • cynamon
  • jajko
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Arkusz ciasta francuskiego kroimy na 8 kwadratów (nie muszą być równe, mogą być z lekka prostokątami). Na środku każdego kładziemy łyżeczkę konfitury, a tę przykrywamy połówką brzoskwini. Złączamy rogi każdego kwadratu na kształt sakiewek. Każde ciasteczko za pomocą pędzelka smarujemy rozmąconym jajkiem. Posypujemy brązowym cukrem i cynamonem. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut (lub chwilkę dłużej). 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz