Sakiewki z brzoskwiniami
Składniki:
- arkusz ciasta francuskiego
- 8 połówek brzoskwiń
- 8 łyżeczek konfitury ( użyłam pomarańczowej, ale pasuje też malinowa albo śliwkowa, albo jaką macie i lubicie ;) )
- brązowy cukier
- cynamon
- jajko
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Arkusz ciasta francuskiego kroimy na 8 kwadratów (nie muszą być równe, mogą być z lekka prostokątami). Na środku każdego kładziemy łyżeczkę konfitury, a tę przykrywamy połówką brzoskwini. Złączamy rogi każdego kwadratu na kształt sakiewek. Każde ciasteczko za pomocą pędzelka smarujemy rozmąconym jajkiem. Posypujemy brązowym cukrem i cynamonem. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut (lub chwilkę dłużej).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz