Korzenne ciasto czekoladowe Nigelli
Składniki:
- 150g czekolady (70% kakao)
- 150g masła
- 6 jajek
- 250g cukru
- 100g mielonych migdałów
- 4 łyżeczki espresso
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Czekoladę roztapiamy z masłem w kąpieli wodnej, odstawiamy, żeby masa przestygła. Jajka ucieramy mikserem z cukrem i ekstraktem waniliowym - powinny być puszyste i mieć jasny kolor. Do czekolady dodajemy mielone migdały, cynamon, espresso i miksujemy.
Masę jajeczną przelewamy do masy czekoladowej, mieszamy delikatnie, np. łopatką.
Ciasto przelewamy do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną tortownicy (użyłam 28cm).Wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Wyciągamy formę z ciastem, przykrywamy ściereczką lub ręcznikiem papierowym i czekamy do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego!
czekolada i cynamon? z tego musi wyjść coś bajecznego:)
OdpowiedzUsuń