Kremowy sernik piernikowy
Składniki na spód:
- 180 g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie, pokruszonych,
- 50 g masła, roztopionego,
- 50 g posiekanych drobno orzechów włoskich,
- 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika.
Wszystkie składniki na spód mieszamy. Wciskamy je w dno i boki tortownicy o średnicy 20 - 21 cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Odstawiamy do czasu przygotowania masy serowej.
Składniki na masę:
- 350 g twarogu śmietankowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie,
- 250 g serka mascarpone,
- 3 jajka,
- pół szklanki jasnego brązowego cukru,
- pół szklanki golden syrupu (można zastąpić płynnym miodem),
- 1 szklanka śmietany kremówki,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- aromat rumowy,
- kakao,
- przyprawa korzenna.
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Wystudzamy, wkładamy do lodówki na całą noc.
Przed podaniem oprószamy delikatnie 2 łyżeczkami kakao wymieszanymi z połową łyżeczki przyprawy korzennej.
Tak mi się wydawało, że coś alkoholowego w nim było ;) Przepyszne :) Super, że dałaś przepis, bo i tak miałam Cię o niego prosić :) Na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń