piątek, 26 kwietnia 2013

Kremowy sernik piernikowy

Tyle już było serników w moim życiu, ale ten zawsze będzie na pierwszym miejscu. Niezwykle kremowy, z piernikową nutą, pachnący - wszystko wieńczy chrupiący spód z ciasteczek i orzechów. Nie widziałam jeszcze osoby, która po pierwszym kęsie nie miałaby na twarzy uśmiechu od ucha do ucha :) Przepis oczywiście od mistrzyni serników z Moich Wypieków.



Kremowy sernik piernikowy


Składniki na spód:
  • 180 g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie, pokruszonych,
  • 50 g masła, roztopionego,
  • 50 g posiekanych drobno orzechów włoskich,
  • 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika.

Wszystkie składniki na spód mieszamy. Wciskamy je w dno i boki tortownicy o średnicy 20 - 21 cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Odstawiamy do czasu przygotowania masy serowej.

Składniki na masę:
  • 350 g twarogu śmietankowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 3 jajka,
  • pół szklanki jasnego brązowego cukru,
  • pół szklanki golden syrupu (można zastąpić płynnym miodem),
  • 1 szklanka śmietany kremówki,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • aromat rumowy,
  • kakao,
  • przyprawa korzenna.

Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Wystudzamy, wkładamy do lodówki na całą noc.

Przed podaniem oprószamy delikatnie 2 łyżeczkami kakao wymieszanymi z połową łyżeczki przyprawy korzennej.






1 komentarz:

  1. Tak mi się wydawało, że coś alkoholowego w nim było ;) Przepyszne :) Super, że dałaś przepis, bo i tak miałam Cię o niego prosić :) Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń