Puszyste drożdżowe ciasto
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 12 g świeżych drożdży
- pół szklanki letniego mleka
- 1 jajko
- 50 g roztopionego masła
- 45 g cukru
- 1/4 łyżeczki soli
oraz
- 1 jajko, do posmarowania
Robimy rozczyn z drożdży, po wyrośnięciu dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką, pozostawiamy do podwojenia objętości (około 90 minut).
Po tym czasie ciasto lekko wyrabiamy, wykładamy do głębokiej keksówki o wymiarach 13 x 27 cm (u mnie tortownica 23 cm). Forma powinna być uprzednio wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą. Ciasto przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do napuszenia, na 30 - 40 minut. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.
Kruszonka:
- 50 g masła, miękkiego (dodałam odrobinę więcej)
- 10 płaskich łyżek mąki
- 4 łyżki cukru
- 8 g opakowanie cukru waniliowego
Wszystkie składniki wyrabiamy między palcami na kruszonkę (jeśli jest zbyt mokra dodajemy więcej mąki, jeśli sucha - masła). Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz