poniedziałek, 20 maja 2013

Spaghetti ze szparagami i szynką parmeńską

Szparagi, szparagi, szparagi. Jak dla mnie, razem z zapachem bzów i konwalii, kwintesencja maja. Ten miesiąc w pigułce. Był już krem ze szparagów, a teraz spaghetti ze szparagami i szynką parmeńską - lekko pikantne i doskonałe w połączeniu z wyjątkowym smakiem szparagów. Zwieńczone parmezanem. Pyszne. A świetny przepis STĄD.



Spaghetti ze szparagami i szynką parmeńską

Składniki:


  • makaron spaghetti (400 g)
  • 1 papryczka chili
  • 1 pęczek szparagów zielonych
  • kilka plasterków szynki parmeńskiej
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • starty parmezan
  • świeżo zmielony pieprz

Od szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki. Wrzucamy je na ok. 4 minuty do osolonego wrzątku, w którym później ugotujemy makaron. Wyjmujemy i kroimy w mniejsze kawałki - główki zostawiamy w całości. Makaron gotujemy.
Na patelni podsmażamy pokrojone w kostkę: cebulkę, papryczkę chili, czosnek, szynkę parmeńską. Dorzucamy szparagi.
Mieszamy z ugotowanym makaronem, żeby wszystkie składniki się połączyły. Polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i startym parmezanem.


Smacznego :)



Dodaję do akcji:

1 komentarz: