Spaghetti ze szparagami i szynką parmeńską
Składniki:
- makaron spaghetti (400 g)
- 1 papryczka chili
- 1 pęczek szparagów zielonych
- kilka plasterków szynki parmeńskiej
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- starty parmezan
- świeżo zmielony pieprz
Od szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki. Wrzucamy je na ok. 4 minuty do osolonego wrzątku, w którym później ugotujemy makaron. Wyjmujemy i kroimy w mniejsze kawałki - główki zostawiamy w całości. Makaron gotujemy.
Na patelni podsmażamy pokrojone w kostkę: cebulkę, papryczkę chili, czosnek, szynkę parmeńską. Dorzucamy szparagi.
Mieszamy z ugotowanym makaronem, żeby wszystkie składniki się połączyły. Polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i startym parmezanem.
Smacznego :)
Dodaję do akcji:
pyszne połączenie:)
OdpowiedzUsuń