poniedziałek, 14 maja 2012

Wiosenna zupa szparagowa

Czy jest coś bardziej wiosennego od wszechobecnej zieleni? Nie! Dlatego też dzisiaj na rynku uśmiechnęły się do mnie zielone szparagi - jędrne, pachnące i wspaniałe :) Powstała z nich zupa - lekka, zielona i kremowa. Najlepsza. Polecam! Przepis z White Plate.


Składniki:

  • 1 pęczek szparagów,
  • 50g masła,
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej,
  • 1 mała cebula,
  • 1/2 kubka śmietany do zupy,
  • 1,2l wywaru jarzynowego lub drobiowego,
  • sól i pieprz do smaku. 





Szparagom odcinamy czubki i odkładamy na bok. Obcinamy i wyrzucamy zdrewniałe końcówki, obieramy, kroimy na 2 cm kawałki.
W garnku topimy masło, wrzucamy pokrojoną drobno cebulkę i podsmażamy do czasu, aż zmięknie. Dodajemy szparagi (bez czubków), dusimy kolejne 5 minut. Wsypujemy mąkę, ciągle mieszamy, po 2 minutach wlewamy wywar, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 15 minut, aż szparagi zmiękną. Miksujemy, dodajemy śmietanę, sól i pieprz do smaku.
W małym garnuszku gotujemy wodę. Wrzucamy do niej czubki szparagów - na jakieś 3 minuty, aż będą miękkie.
Wlewamy zupę do miseczek, dodajemy czubki szparagów.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz