Składniki:
- 1 pęczek szparagów,
- 50g masła,
- 1 płaska łyżka mąki pszennej,
- 1 mała cebula,
- 1/2 kubka śmietany do zupy,
- 1,2l wywaru jarzynowego lub drobiowego,
- sól i pieprz do smaku.
Szparagom odcinamy czubki i odkładamy na bok. Obcinamy i wyrzucamy zdrewniałe końcówki, obieramy, kroimy na 2 cm kawałki.
W garnku topimy masło, wrzucamy pokrojoną drobno cebulkę i podsmażamy do czasu, aż zmięknie. Dodajemy szparagi (bez czubków), dusimy kolejne 5 minut. Wsypujemy mąkę, ciągle mieszamy, po 2 minutach wlewamy wywar, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 15 minut, aż szparagi zmiękną. Miksujemy, dodajemy śmietanę, sól i pieprz do smaku.
W małym garnuszku gotujemy wodę. Wrzucamy do niej czubki szparagów - na jakieś 3 minuty, aż będą miękkie.
Wlewamy zupę do miseczek, dodajemy czubki szparagów.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz