wtorek, 8 maja 2012

Korzenny sernik z orzechami makadamia

Ten sernik piekłam już jakiś czas temu, ale nareszcie mam chwilkę czasu, żeby to opisać :) Pachnący korzennymi przyprawami, wilgotny i inny niż wszystkie, być może dzięki dodatkowi skórki z klementynek. Doskonały z kubkiem gorącego kakao. Wiem, że trudno to sobie wyobrazić, kiedy za oknem już prawie lato, ale mam nadzieję, że ktoś kiedyś odgrzebie ten post, kiedy będzie szukał pysznego sernika :) Polecam! Przepis zaczerpnięty z Kuchni z grudnia 2011.


Korzenny sernik z orzechami makadamia


Składniki:

  • 1 łyżka masła,
  • 300g herbatników korzennych,
  • 4 łyżki wody,
  • 1kg zmielonego twarogu,
  • 6 jajek,
  • 250g cukru pudru,
  • 4 łyżki przyprawy do piernika,
  • skórka otarta z czterech klementynek,
  • 6 łyżek cukru trzcinowego,
  • 100ml śmietanki 30 lub 36%,
  • 300g serka kremowego typu Philadelphia,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • sok z 1 cytryny,
  • garść orzechów makadamia.

Tortownicę o średnicy 25-28 smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, lekko dociskając, aby dokładnie się przykleił. Na dno formy wysypujemy wymieszane z wodą, pokruszone herbatniki i dobrze dociskamy, aby pokryły całe dno. Podpiekamy przez 10-15 minut w temp. 180 stopni C. W tym czasie mieszamy twaróg z jajkami, cukrem pudrem, przyprawą do piernika i skórką z klementynek. Przelewamy masę do formy z upieczonymi herbatnikami i pieczemy 45 minut w temperaturze 175 stopni C. W tym czasie przygotowujemy sos. W rondlu wolno podgrzewamy cukier trzcinowy z 3 łyżkami wody, aż się skarmelizuje. Zdejmujemy z ognia, wlewamy do karmelu śmietankę i dokładnie mieszamy. Przygotowany sos toffi przelewamy do miseczki i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia - wtedy zgęstnieje. Upieczony sernik odstawiamy, aby wystygł, a potem wkładamy do lodówki na godzinę. Wyjmujemy z lodówki i smarujemy z wierzchu masą przygotowaną z serka, cukru pudru i soku cytrynowego. Obsypujemy posiekanymi orzechami makadamia i polewamy gęstym sosem toffi. Przed podaniem ciasto ponownie wkładamy do lodówki, ponieważ na zimno smakuje najlepiej.

Polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz