Korzenny sernik z orzechami makadamia
Składniki:
- 1 łyżka masła,
- 300g herbatników korzennych,
- 4 łyżki wody,
- 1kg zmielonego twarogu,
- 6 jajek,
- 250g cukru pudru,
- 4 łyżki przyprawy do piernika,
- skórka otarta z czterech klementynek,
- 6 łyżek cukru trzcinowego,
- 100ml śmietanki 30 lub 36%,
- 300g serka kremowego typu Philadelphia,
- 4 łyżki cukru pudru,
- sok z 1 cytryny,
- garść orzechów makadamia.
Tortownicę o średnicy 25-28 smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, lekko dociskając, aby dokładnie się przykleił. Na dno formy wysypujemy wymieszane z wodą, pokruszone herbatniki i dobrze dociskamy, aby pokryły całe dno. Podpiekamy przez 10-15 minut w temp. 180 stopni C. W tym czasie mieszamy twaróg z jajkami, cukrem pudrem, przyprawą do piernika i skórką z klementynek. Przelewamy masę do formy z upieczonymi herbatnikami i pieczemy 45 minut w temperaturze 175 stopni C. W tym czasie przygotowujemy sos. W rondlu wolno podgrzewamy cukier trzcinowy z 3 łyżkami wody, aż się skarmelizuje. Zdejmujemy z ognia, wlewamy do karmelu śmietankę i dokładnie mieszamy. Przygotowany sos toffi przelewamy do miseczki i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia - wtedy zgęstnieje. Upieczony sernik odstawiamy, aby wystygł, a potem wkładamy do lodówki na godzinę. Wyjmujemy z lodówki i smarujemy z wierzchu masą przygotowaną z serka, cukru pudru i soku cytrynowego. Obsypujemy posiekanymi orzechami makadamia i polewamy gęstym sosem toffi. Przed podaniem ciasto ponownie wkładamy do lodówki, ponieważ na zimno smakuje najlepiej.
Polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz