wtorek, 8 maja 2012

Tarta z ciasta francuskiego z kurczakiem, suszonymi pomidorami i rukolą

Wiosenny dzień, słońce i ciepełko oczywiście nie nastrajają do siedzenia na wykładzie, obojętnie jak byłby on ciekawy... I wtedy myśli się o niebieskich migdałach albo o... suszonych pomidorach i rukoli. To połączenie chodziło za mną od rana i, kiedy poszłam na zakupy, w mojej głowie zrodził się pomysł na tę tartę. Ciasto francuskie w lodówce? Więc do dzieła!

Tarta z ciasta francuskiego z kurczakiem, suszonymi pomidorami i rukolą




Składniki:
  • ciasto francuskie (jeden arkusz),
  • jedna pierś z kurczaka,
  • 60g suszonych pomidorów z solą morską (użyłam suchych, nie w zalewie),
  • opakowanie rukoli,
  • dwa ząbki czosnku,
  • oliwa,
  • łyżeczka pesto z bazylii,
  • kulka mozzarelli,
  • garść orzechów włoskich,
  • świeża bazylia i tymianek,
  • pieprz czarny i ziołowy.
Formę na tartę natłuszczamy oliwą, nakładamy ciasto francuskie, formując grubsze brzegi, nakłuwamy widelcem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 6-7 minut. Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, wrzucamy razem z kurczakiem na patelnię z rozgrzaną oliwą i lekko obsmażamy. Pomidory kroimy w większą kostkę i wrzucamy do kurczaka, dodajemy bazylię, tymianek, doprawiamy pieprzem. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pesto i posiekane orzechy i mieszamy, aż wszystko się połączy.
Wyciągamy z piekarnika podpieczony spód, wrzucamy na niego kurczaka z dodatkami, mozzarellę kroimy w plastry i rozkładamy na tarcie. Wkładamy do piekarnika na 20 minut.
Wyciągamy tartę i na wierzch wykładamy świeżą, umytą rukolę, ile tylko chcemy :)

Smacznego! Naprawdę pycha :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz