Wiosenny dzień, słońce i ciepełko oczywiście nie nastrajają do siedzenia na wykładzie, obojętnie jak byłby on ciekawy... I wtedy myśli się o niebieskich migdałach albo o... suszonych pomidorach i rukoli. To połączenie chodziło za mną od rana i, kiedy poszłam na zakupy, w mojej głowie zrodził się pomysł na tę tartę. Ciasto francuskie w lodówce? Więc do dzieła!
Tarta z ciasta francuskiego z kurczakiem, suszonymi pomidorami i rukolą
Składniki:
- ciasto francuskie (jeden arkusz),
- jedna pierś z kurczaka,
- 60g suszonych pomidorów z solą morską (użyłam suchych, nie w zalewie),
- opakowanie rukoli,
- dwa ząbki czosnku,
- oliwa,
- łyżeczka pesto z bazylii,
- kulka mozzarelli,
- garść orzechów włoskich,
- świeża bazylia i tymianek,
- pieprz czarny i ziołowy.
Formę na tartę natłuszczamy oliwą, nakładamy ciasto francuskie, formując grubsze brzegi, nakłuwamy widelcem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 6-7 minut. Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, wrzucamy razem z kurczakiem na patelnię z rozgrzaną oliwą i lekko obsmażamy. Pomidory kroimy w większą kostkę i wrzucamy do kurczaka, dodajemy bazylię, tymianek, doprawiamy pieprzem. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pesto i posiekane orzechy i mieszamy, aż wszystko się połączy.
Wyciągamy z piekarnika podpieczony spód, wrzucamy na niego kurczaka z dodatkami, mozzarellę kroimy w plastry i rozkładamy na tarcie. Wkładamy do piekarnika na 20 minut.
Wyciągamy tartę i na wierzch wykładamy świeżą, umytą rukolę, ile tylko chcemy :)
Smacznego! Naprawdę pycha :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz