Tort czekoladowo - truskawkowy
Składniki:
BISZKOPT
- 6 dużych jaj (osobno białka i żółtka)
- 12 łyżek cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek mąki tortowej
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 75g startej gorzkiej czekolady
- 4 łyżki dobrego kakao
Białka ubijamy na sztywno, wciąż miksując dodajemy cukier po łyżce,
następnie pojedynczo żółtka. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i
kakao, dodajemy do masy jajecznej wraz ze startą czekoladą. Delikatnie
mieszamy łyżką. Przelewamy do natłuszczonej tortownicy. Pieczemy w 180 stopniach przez 35-45
min. do suchego patyczka. Czekamy, aż ostygnie i
długim ostrym nożem dzielimy na 3 części.
KREM
- 500g mascarpone
- ok. 10 łyżek Nutelli
- 4 łyżki kakao
dodatkowo:
- 200g truskawek
- dżem truskawkowy
- duże opakowanie M&M's bez orzeszka
- 6-7 opakowań KitKat lub WW w paluszkach
- wstążka :)
WARSTWY (od góry do spodu)
10. M&Msy
9. krem z kakao
8. biszkopt
7. dżem - gruba warstwa + pokrojone truskawki
6. krem z kakao
5. biszkopt
4. starta gorzka czekolada (25g, które zostanie po starciu całej tabliczki)
3. krem bez kakao
2. dżem - cienka warstwa
1. biszkopt
Resztą kremu smarujemy brzegi ciasta i przyklejamy do nich batoniki KitKat albo WW. Związujemy wstążką, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki.
Polecam! :)
Faktycznie cudo! Piękny!
OdpowiedzUsuńo jak miło
OdpowiedzUsuńi ładnie :)
Nie tylko znakomicie smakuje ale jeszcze bajecznie wygląda...dwa w jednym, piękny prezent :-)
OdpowiedzUsuńmój narzeczony byłby zachwycony takim tortem! ma w sobie tyle dziecka... ;)
OdpowiedzUsuń