poniedziałek, 27 lutego 2012

Kurczak pieczony z ziemniakami i pomidorkami

Doskonałe danie, kiedy zapraszacie do siebie kilka osób, na przygotowania nie macie wiele czasu, a chcecie, żeby jedzonko zrobiło wrażenie i było smaczne :) Połączenie smaków jest wspaniałe, wkraczające na stół kurczę powoduje u gości zaskoczenie. Pieści podniebienie, mimo swojej prostoty! Szybko zostało pożarte, więc zdjęcie tylko ze stanu surowego ;) Przepis z lutowej Kuchni.

Kurczak pieczony z ziemniakami i pomidorkami


Składniki:
  • 1 kurczak (1,5-2kg) - mój miał 2,3kg :P
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • 1 cytryna (sparzona)
  • 4 ząbki czosnku (oczywiście dałam więcej)
  • 1 cebula (ja wkroiłam dwie)
  • 2 gałązki oregano (lub łyżka suszonego)
  • 3-4 ziemniaki (miałam więcej gości, więc wrzuciłam więcej)
  • 500g pieczarek
  • 2 gałązki pomidorków koktajlowych

Umytego i osuszonego kurczaka nacieramy solą, pieprzem i oliwą. Do środka wkładamy czosnek w łupinkach i ćwiartki cytryny. Układamy kurczaka w brytfance, wokoło rozsypujemy cebulę pokrojoną w piórka, cząstki ziemniaków ( nie obierałam, tylko dokładnie umyłam - wtedy są lepsze :) ), ćwiartki pieczarek i pomidorki na gałązkach. Doprawiamy oliwą, solą i pieprzem, układamy gałązki oregano. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni na środkowej półce piekarnika. Od czasu do czasu polewamy kurczaka sokami z pieczenia. Zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut, aż skórka będzie chrupiąca.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. WoW! robi wrażenie to fakt i smakuje napewno pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda! zrobiłam się głodna...

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiście, ptaszysko robi wrażenie! Musiało być smaczne!

    OdpowiedzUsuń