wtorek, 18 czerwca 2013

Kremowa tarta truskawkowa

Cudowna, letnia tarta. Maksymalnie kaloryczna, ale pyszna (jak wszystko, co kaloryczne :P). Krem o konsystencji pianki, zdaje się być lekki jak puch. Idealne ciasto na upały - nie trzeba włączać piekarnika i nie wymaga dużo pracy :) Przepis STĄD.




Kremowa tarta truskawkowa

Składniki na spód:
  • 300 g ciastek Oreo
  • 60 g masła

Składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.

Formę do tarty o średnicy 25 cm smarujemy masłem.Wsypujemy do niej ciasteczkową masę, wyrównujemy, wygładzamy i dokładnie, ściśle wgniatamy w dno i boki formy. Schładzamy przez 30 minut w lodówce.

Składniki na kremową masę truskawkową:
  • 300 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 1/3 szklanki cukru
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 2 płaskie łyżki żelatyny w proszku 
  • 300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej

Żelatynę rozpuszcamy w 1/4 szklanki wrzącej wody, odstawiamy.

W garnuszku umieszcamy truskawki, cukier, sok z cytryny. Podgrzewamy, mieszamy. Miksujemy blenderem na puree, doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika. Do gorącego sosu dodajemy żelatynę, dobrze mieszamy, by się całkowicie rozpuściła. Studzimy do temperatury pokojowej.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Powoli dodajemy do sosu truskawkowego, delikatnie mieszamy.

Masę truskawkową wykładamy na schłodzony spód, wyrównujemy. Schładzamy przez kilka godzin w lodówce, do stężenia.

Ponadto:
  • 100 ml śmietany kremówki, 36%, schłodzonej
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • truskawki, do dekoracji

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder.

Rękaw cukierniczy wypełniamy bitą śmietaną, ozdabiamy tartę. Dekorujemy truskawkami.

Przechowujemy w lodówce.

Smacznego!




1 komentarz: