W ogrodzie gałązki aż uginają się od niebieskich, uśmiechniętych łebków borówek. Dlatego, kiedy zobaczyłam w najnowszej Kuchni (8/2013) ten przepis na alzacką tartę, wiedziałam, że to dobry pomysł. Krem, chociaż z jogurtu, przybiera formę zbitego sernika. Kruche ciasto jest bardzo maślane, aromatyczne i pyszne. To szybkie i pyszne ciasto, które możecie przygotować z dowolnymi owocami dostępnymi akurat w sezonie. Polecam!
Tarta alzacka z owocami
Składniki:
Ciasto
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 50 g cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
Krem
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 300 g jogurtu naturalnego
- 75 g mąki
- dowolne owoce (tyle, by pokryły spód)
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i zagniatamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciastem wylepiamy dno i boki formy na tartę o średnicy 25 cm (użyłam tortownicy), nakłuwamy widelcem. Podpiekamy 15-20 minut.
Składniki kremu miksujemy. Owoce rozkładamy na podpieczonym spodzie. Zalewamy kremem. Pieczemy 40 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego! :)
Widzę, że borówki królują :D
OdpowiedzUsuńowszem :)
Usuń