Drożdżowa gwiazda z Nutellą
Składniki:
- 450 g mąki pszennej
- 180 ml ciepłego mleka (3/4 szklanki)
- 2 żółtka (białka zostawiamy do posmarowania wierzchu)
- 8 g suchych drożdży (użyłam 16 g świeżych)
- 30 g masła (dwie łyżki)
- 70 g cukru
- szczypta soli
- 200 g Nutelli lub innego kremu czekoladowego
Najpierw zrobiłam rozczyn z drożdży, odczekałam 15 minut, aż ruszyły (suche należy rozpuścić w ciepłym mleku i również odczekać 15 minut). Następnie zmieszałam mąkę, sól i cukier w dużej misce. Potem dodałam żółtka, masło, rozczyn i mleko. Zmieszałam wszystko drewnianą łyżką, a następnie, przez około 7 minut, zagniatałam ciasto, aż było gładkie, miękkie i nieklejące. Ciasto w misce przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na ok. 40 minut, do podwojenia objętości. Pod koniec wyrastania włączyłam piekarnik na 180 stopni, a słoik z Nutellą umieściłam w misce z gorącą wodą, żeby krem łatwiej było rozsmarowywać.
Ciasto jeszcze chwilę zagniotłam, a następnie podzieliłam na cztery równe części. Rozwałkowałam pierwszą część na okrągły placek o grubości 2-3 mm, musi być odrobinę większy niż dno tortownicy. Położyłam ciasto na papier do pieczenia i odbiłam na nim kształt dna tortownicy. Na powstałym kole drewnianym nożem do masła rozsmarowałam krem. Następnie postąpiłam tak z kolejnymi warstwami, na wierzchu nie kładłam kremu. Na koniec na wszystkie warstwy położyłam dno tortownicy i okroiłam brzegi. Na środku powstałego koła odbiłam lekko małe kółko szklanką. Od kółka rozcięłam wszystko najpierw na ćwiartki, potem na ósemki, a na koniec szesnastki. Dalsza instrukcja w linku :)
Przed wstawieniem do piekarnika posmarowałam wszystko dokładnie białkiem. Piekłam 20 minut. Przez pierwsze 10 sam dół, następnie włączyłam górę.
Smacznego! :)
Wygląda pięknie!
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńTeż mam ochotę na te ciacho i od kilku tygodni się za nie zabieram! :)
OdpowiedzUsuńłoooo jaka piękna...i nutella ;D;D mniaaaaaam!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy!
Tapenda
aż żal jeść!
OdpowiedzUsuńna początku trochę żal, ale jak się spróbuje, to żal mija ;) pycha!
OdpowiedzUsuńImponujące ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie drożdżowe zawijańce, piękna i na pewno pyszna, będę robić :)
OdpowiedzUsuńJesteś moim guru! :)
OdpowiedzUsuń