Składniki:
- 220 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka cynamonu
- 75 g zmielonych migdałów
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 2 duże jajka
- 50 g golden syrupu
- 1 szklanka (250 ml) jogurtu naturalnego (użyłam greckiego, ale kupiłam za mało i dopełniłam śmietaną)
- 150 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- cukier puder, do oprószenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cynamon i migdały.
Do większego naczynia wbijamy jajka, dodajemy złoty syrop, jogurt, olej. Wszystko mieszamy widelcem do połączenia. Wsypujemy suche składniki i mieszamy widelcem (mieszając w jednym kierunku), tylko do połączenia.
Formę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia (piekłam z podwójnej porcji, w prostokątnej formie). Do formy przekładamy ciasto, wyrównujemy (ciasto jest gęste).
Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 35 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, lekko studzimy w formie, następnie wyciągamy. Wystudzone lub lekko ciepłe oprószamy cukrem pudrem i podajemy.
Dodaję do akcji:
Ciasta na jogurcie uwielbiam. Takie korzenne na pewno świetnie sprawdzi się w zimowe popołudnie :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
OdpowiedzUsuńtakie szybkie przepisy lubię. no i cynamonowe ciasto.. mniam!
OdpowiedzUsuń