niedziela, 22 grudnia 2013

Cynamonowe ciasto jogurtowe

Aromatyczne, cynamonowe ciasto - wilgotne i odrobinę podobne do marchewkowego, ale tutaj zdecydowanie dominuje cynamon :) Największą zaletą tego ciasta jest szybkie przygotowanie - raz, dwa, trzy, wymieszane widelcem i już :) Przepis STĄD.



Składniki:
  • 220 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cynamonu
  • 75 g zmielonych migdałów
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 duże jajka
  • 50 g golden syrupu
  • 1 szklanka (250 ml) jogurtu naturalnego (użyłam greckiego, ale kupiłam za mało i dopełniłam śmietaną)
  • 150 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • cukier puder, do oprószenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cynamon i migdały.

Do większego naczynia wbijamy jajka, dodajemy złoty syrop, jogurt, olej. Wszystko mieszamy widelcem do połączenia. Wsypujemy suche składniki i mieszamy widelcem (mieszając w jednym kierunku), tylko do połączenia.

Formę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia (piekłam z podwójnej porcji, w prostokątnej formie). Do formy przekładamy ciasto, wyrównujemy (ciasto jest gęste).

Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 35 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, lekko studzimy w formie, następnie wyciągamy. Wystudzone lub lekko ciepłe oprószamy cukrem pudrem i podajemy.

Dodaję do akcji:

3 komentarze:

  1. Ciasta na jogurcie uwielbiam. Takie korzenne na pewno świetnie sprawdzi się w zimowe popołudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie szybkie przepisy lubię. no i cynamonowe ciasto.. mniam!

    OdpowiedzUsuń