Pasztet z czerwonej soczewicy
Składniki:
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 cebula posiekana
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 1 łyżeczka garam masali
- 1/2 łyżeczki kolendry (utarłam w moździerzu)
- 850 ml bulionu warzywnego
- 175 g czerwonej soczewicy
- 1 małe jajko
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki chutney z mango (użyłam domowego dżemu morelowego)
- 2 łyżki natki pietruszki
Cebulę i czosnek podsmażamy na oleju przez 2-3 minuty. Dodajemy przyprawy i dusimy pół minuty. Mieszając, wlewamy bulion i soczewicę, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok. 20 minut, aż soczewica zmięknie. Zdejmujemy garnek z ognia i odcedzamy nadmiar płynu. Soczewicę, jajko, mleko, chutney z mango (dżem) i pietruszkę miksujemy. Formę o pojemności 450 ml smarujemy tłuszczem i wykładamy folią aluminiową (użyłam pięciu kokilek wysmarowanych masłem, jak na zdjęciu). Masę przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 40-45 minut, aż pasztet będzie sztywny.
Smacznego! :)
Dodaję do akcji:
Dodaję do akcji:
nigdy nie robiła, ale miałam przyjemność próbować u znajomej. Super
OdpowiedzUsuńnie jadłam takiego:)
OdpowiedzUsuńpolecam, jest super :)
OdpowiedzUsuńJakiś czas temu zakochałam się w soczewicowych pasztetach. Robię je często i bardzo szybko znikają z lodówki :)
OdpowiedzUsuń