Dobry pomysł na szybki obiad ze składników, które zazwyczaj mamy w domu. Chrupiąca skórka i delikatny środek. Podałam je z sosem musztardowym. Polecam! Bardzo sycące :) A przepis (z drobnymi zmianami)
STĄD.
Kotleciki z kaszy manny
Składniki:
- 1 szklanka kaszy manny
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki masła
- kulka mozzarelli (125 g)
- 2 łyżki siekanego koperku
- jajko
- 1 kostka rosołowa warzywna (ekologiczna)
- sól, pieprz
- przyprawa Gyros, curry
- bułka tarta
W zagotowanej wodzie rozpuszczamy kostkę rosołową. Do wrzącego bulionu powoli wsypujemy kaszę, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Ugotowaną kaszę przekładamy do miski i studzimy. Następnie wbijamy jajko, ścieramy mozzarellę, dodajemy masło, koperek, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i resztą przypraw - dokładnie wyrabiamy. Z jednolitej masy formujemy małe, okrągłe kotleciki, lekko je spłaszczamy. Panierujemy w bułce tartej i smażymy na mocno rozgrzanym oleju (na małym ogniu), z obu stron na jasnozłoty kolor.
Smacznego! :)
Dodaję do akcji:
Lubię takie lekkie dania :). Przypominają mi koftę :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe :) Jadłam placuszki i gofry z kaszy manny, teraz czas zrobić z niej coś wytrawnego.
OdpowiedzUsuńpyszności! ;)
OdpowiedzUsuńPysznie :)
OdpowiedzUsuń