środa, 4 grudnia 2013

Kotleciki z kaszy manny

Dobry pomysł na szybki obiad ze składników, które zazwyczaj mamy w domu. Chrupiąca skórka i delikatny środek. Podałam je z sosem musztardowym. Polecam! Bardzo sycące :) A przepis (z drobnymi zmianami) STĄD.


Kotleciki z kaszy manny

Składniki:
  • 1 szklanka kaszy manny 
  • 2 szklanki wody 
  • 2 łyżki masła
  • kulka mozzarelli (125 g)
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • jajko 
  • 1 kostka rosołowa warzywna (ekologiczna)
  • sól, pieprz 
  • przyprawa Gyros, curry
  • bułka tarta
W zagotowanej wodzie rozpuszczamy kostkę rosołową. Do wrzącego bulionu powoli wsypujemy kaszę, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Ugotowaną kaszę przekładamy do miski i studzimy. Następnie wbijamy jajko, ścieramy mozzarellę, dodajemy masło, koperek, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i resztą przypraw - dokładnie wyrabiamy. Z jednolitej masy formujemy małe, okrągłe kotleciki, lekko je spłaszczamy. Panierujemy w bułce tartej i smażymy na mocno rozgrzanym oleju (na małym ogniu), z obu stron na jasnozłoty kolor.

Smacznego! :)


Dodaję do akcji:

5 komentarzy:

  1. Lubię takie lekkie dania :). Przypominają mi koftę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe :) Jadłam placuszki i gofry z kaszy manny, teraz czas zrobić z niej coś wytrawnego.

    OdpowiedzUsuń