czwartek, 12 grudnia 2013

Gołąbki z mięsem z indyka i kaszą bulgur

Kiedy zobaczyłam ten przepis, wiedziałam, że muszę go wypróbować. Nigdy nie robiłam gołąbków, ale jak się okazało, to nic trudnego. Najbardziej intrygująca była jednak kasza bulgur, którą udało mi się kupić na pobliskim targowisku. Zaczęłam o niej czytać i okazało się, że to jedna z zapomnianych w Polsce kasz, które jednak, jak widać, wracają. Znana była już 4000 lat temu, jest kuzynką kuskusu, zawiera całą masę wartości odżywczych, a w dodatku jest niskokaloryczna i zapewnia uczucie sytości na długo. Poza tym ma niespotykany smak - jak połączenie kuskusu, pęczaku, kaszy jęczmiennej i ryżu. Naprawdę polecam te znakomite gołąbki z kaszą bulgur! :) Przepis z czasopisma "Sól i Pieprz" nr 6/2013.



Gołąbki z mięsem z indyka i kaszą bulgur

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 250 g mielonego mięsa z indyka
  • sól
  • tłuczony pieprz
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 1 jajo
  • 1 filiżanka ugotowanej kaszy bulgur (można także użyć długoziarnistego ryżu)
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 8 dużych liści kapusty włoskiej
  • 4 plastry surowego wędzonego boczku

Cebulę obieramy, siekamy i szklimy na 1 łyżce rozgrzanego oleju. Oprószamy kurkumą. Dodajemy mięso, doprawiamy solą i pieprzem i cały czas mieszając, smażymy na małym ogniu ok. 15 minut. Studzimy.
Do mięsa dodajemy czosnek, rozkłócone jajko, kaszę i natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy.
Liście kapusty myjemy, odkrawamy końcówki i grube nerwy. Wkładamy do wrzącej, osolonej wody i blanszujemy ok. 5 minut. Przelewamy zimną wodą i dokładnie osączamy. Liście rozkładamy na desce, napełniamy farszem i zwijamy od dłuższej strony.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy gołąbki. Skrapiamy resztą oleju i dodajemy pokrojony w plasterki boczek. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni.

Smacznego! :)


1 komentarz: