Gołąbki z mięsem z indyka i kaszą bulgur
Składniki:
- 1 duża cebula
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 250 g mielonego mięsa z indyka
- sól
- tłuczony pieprz
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- 1 jajo
- 1 filiżanka ugotowanej kaszy bulgur (można także użyć długoziarnistego ryżu)
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 8 dużych liści kapusty włoskiej
- 4 plastry surowego wędzonego boczku
Cebulę obieramy, siekamy i szklimy na 1 łyżce rozgrzanego oleju. Oprószamy kurkumą. Dodajemy mięso, doprawiamy solą i pieprzem i cały czas mieszając, smażymy na małym ogniu ok. 15 minut. Studzimy.
Do mięsa dodajemy czosnek, rozkłócone jajko, kaszę i natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy.
Liście kapusty myjemy, odkrawamy końcówki i grube nerwy. Wkładamy do wrzącej, osolonej wody i blanszujemy ok. 5 minut. Przelewamy zimną wodą i dokładnie osączamy. Liście rozkładamy na desce, napełniamy farszem i zwijamy od dłuższej strony.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy gołąbki. Skrapiamy resztą oleju i dodajemy pokrojony w plasterki boczek. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni.
Smacznego! :)
wygląda rewelacyjnie:) pycha:D:D
OdpowiedzUsuń