wtorek, 28 stycznia 2014

Pappardelle z polędwicą wieprzową

Sycący makaron z rozpływającym się w ustach mięsem z wieprzowej polędwicy. Pomysł na szybki obiad! :) Z dodatku Viva la pasta! do Kuchni nr 2/2014. 


Pappardelle z polędwicą wieprzową

Składniki:
  • 500 g polędwicy wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 duże pomidory
  • 1 świeży strączek chili
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • 400 g makaronu pappardelle
  • 100 g świeżo startego sera cheddar
Polędwicę kroimy w dwucentymetrową kostkę. Drobno siekamy obraną cebulę i czosnek. Kroimy w kostkę obrane pomidory. Chili przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy pestki i drobno siekamy. Na duże patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej mięso i cebulę, stale mieszając. Dodajemy pomidory, chili i czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, miodem, sosem worcestershire. Dodajemy bulion, dusimy pół godziny pod przykryciem na średnim ogniu. Po kwadransie duszenia mięsa gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Po osączeniu dodajemy do mięsa, dokładnie mieszamy. Makaron podajemy od razu, posypany cheddarem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz