Kurczak w czerwonej paście curry
Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 250 g boczniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 2-3 łyżeczki czerwonej pasty curry (regulujemy ostrość)
- 2 łyżki soku z cytryny
- mąka ziemniaczana
- olej do smażenia
- sól
- świeża kolendra
- ryż basmati
Cebulę siekamy, szklimy na oleju, dodajemy posiekany drobno czosnek. Przesmażamy. Zalewamy połową mleka kokosowego, zagotowujemy. W pozostałym mleczku rozpuszczamy pastę curry, wlewamy na patelnię, mieszamy i podgrzewamy. Dodajemy śmietankę zahartowaną odrobiną płynu z patelni.
Dorzucamy kurczaka pokrojonego w paski o długości 3-4 cm. Grzyby kroimy na paseczki, podsmażamy (1-2 minuty), przekładamy na patelnię z kurczakiem w curry. Dusimy do miękkości (sos powinien się zredukować), pod koniec oprószamy mąką ziemniaczaną (ok. płaskiej łyżki), mieszamy, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny. Ewentualnie posypujemy posiekaną kolendrą. Podajemy z ryżem basmati.
Z boczniakami, mniam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!