Arancini
Składniki:
Risotto
- duża szczypta nitek szafranu
- 250 ml białego wina
- 750 ml rosołu lub wywaru warzywnego
- 2 łodygi tymianku
- 100 g masła
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 230 g ryżu do risotto
- ok. 80 g parmezanu
- sól
- pieprz
Farsz
- 200 g mielonego mięsa (użyłam łopatki wieprzowej)
- 1/2 marchewki
- 1/2 cebuli
- garść mrożonego groszku
- szklanka przecieru pomidorowego
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- pół kulki mozzarelli, pokrojone w kostkę
Dodatkowo:
- dwa jajka
- bułka tarta
- mąka pszenna
- olej do smażenia
Do miseczki wlewamy wino, wsypujemy nitki szafranu, odstawiamy do namoczenia przez 10 minut. Rosół podgrzewamy. Na patelni roztapiamy masło, podsmażamy do miękkości cebulę i czosnek. Dodajemy ryż i tymianek. Podsmażamy na małym ogniu, tak aby całe ziarna pokryły się tłuszczem. Do ryżu dodajemy wino z szafranem i zwiększamy ogień. Gotujemy, mieszając, aż ryż wchłonie wino. Wlewamy porcję rosołu i gotujemy, cały czas mieszając, do wchłonięcia płynu. Czynność powtarzamy, aż ryż będzie miękki i kleisty, ok. 20 minut. Zestawiamy z ognia, dodajemy parmezan, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Na dłoń nakładamy łyżkę ryżu, spłaszczamy w ten sposób, aby powstało zagłębienie, nakładamy tam łyżeczkę przygotowanego mięsa i kostkę mozzarelli, następnie nakrywamy drugą warstwą ryżu i formujemy w dłoniach kulkę. Każdą kulkę obtaczamy w mące, następnie w posolonych i roztrzepanych jajkach, na końcu w bułce tartej. Po uformowaniu wszystkich arancini smażymy na głębokim tłuszczu, aż będą złociste. Gotowe wyjmujemy na papierowe ręczniczki, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Sałatka z brokułów
Składniki:
- 1/4 szklanki rodzynek
- 1/4 szklanki suszonej żurawiny
- 3 szklanki różyczek brokuła, bardzo drobno pokrojonych
- 4 plastry dobrej szynki, pokrojonej w kostkę i podsmażonej na suchej patelni
- duża garść łuskanego słonecznika, podprażonego na suchej patelni
- posiekana dymka
- 1/3 szklanki majonezu
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 szklanka startego na dużych oczkach cheddara
- sól, pieprz
Rodzynki i żurawinę namaczamy w gorącej wodzie przez 1-2 minuty, aby zmiękły. Odsączamy i odstawiamy. Mieszamy brokuły, szynkę, słonecznik i dymkę. W osobnej misce mieszamy składniki sosu: majonez, śmietanę i sok z cytryny. Sos mieszamy z brokułami. Dodajemy ser, rodzynki, żurawinę, przyprawiamy do smaku i mieszamy. Przed podaniem schładzamy w lodówce.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz