Pilaw z ryżu basmati i kurczaka
Składniki (na 4 porcje):
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, posiekana
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 340 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w cienkie paseczki
- 170 g pieczarek, przekrojonych na połówki
- 2 małe cukinie, pokrojone w plasterki
- 300 g ryżu basmati, opłukanego
- 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 150 ml mleczka kokosowego
- 400 ml gorącego wywaru drobiowego lub warzywnego,
- 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
- sól i pieprz
- gałązki świeżej kolendry do przybrania
Rozgrzewamy oliwę w dużym rondlu. Wrzucamy cebulę, czosnek, paprykę i mięso. Smażymy na dość dużym ogniu 4-5 minut, mieszając.
Dodajemy pieczarki, cukinię, ryż, mieloną kolendrę, kmin rzymski i cynamon. Smażymy minutę, mieszając.
Wlewamy mleczko kokosowe i gorący wywar. Doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy, zmniejszamy ogień na maleńki i dusimy 10-15 minut, aż ryż zmięknie i wchłonie cały płyn.
Zdejmujemy z ognia. Dodajemy posiekaną kolendrę, ponownie przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Pilaw podajemy na gorąco przybrany gałązkami kolendry.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz