wtorek, 18 listopada 2014

Pilaw z ryżu basmati i kurczaka

Kiedy na dworze wielka szarówka, chłód i deszcz, chce się w domu aromatu takich przypraw, jak cynamon, kumin albo kolendra. Wszystkie trzy łączy pożywny i szybki pilaw z ryżu basmati i kurczaka, który gościł dzisiaj na moim stole w porze obiadowej :) Ryż basmati dostarcza energii przez długi czas - w sam raz na jesień. W trakcie gotowania dom pachnie egzotycznymi wakacjami! Polecam :) Przepis z książki wyd. Readers Digest Ryż, fasola i ziarna.


Pilaw z ryżu basmati i kurczaka

Składniki (na 4 porcje):

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 340 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w cienkie paseczki
  • 170 g pieczarek, przekrojonych na połówki
  • 2 małe cukinie, pokrojone w plasterki
  • 300 g ryżu basmati, opłukanego
  • 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 400 ml gorącego wywaru drobiowego lub warzywnego,
  • 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
  • sól i pieprz
  • gałązki świeżej kolendry do przybrania
Rozgrzewamy oliwę w dużym rondlu. Wrzucamy cebulę, czosnek, paprykę i mięso. Smażymy na dość dużym ogniu 4-5 minut, mieszając. 
Dodajemy pieczarki, cukinię, ryż, mieloną kolendrę, kmin rzymski i cynamon. Smażymy minutę, mieszając.
Wlewamy mleczko kokosowe i gorący wywar. Doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy, zmniejszamy ogień na maleńki i dusimy 10-15 minut, aż ryż zmięknie i wchłonie cały płyn. 
Zdejmujemy z ognia. Dodajemy posiekaną kolendrę, ponownie przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Pilaw podajemy na gorąco przybrany gałązkami kolendry.

Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz