Szybki piernik
Składniki:
- 120 ml płynnego miodu
- 2 łyżki brązowego cukru
- 120 g mąki
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- szczypta soli
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka posiekanej kandyzowanej skórki cytrusów (ja akurat nie miałam, ale drobno pokroiłam świeżo startą skórkę z cytryny, ok. 1 łyżeczki)
- 1 jajko
- 60 ml mleka
- masło i mąka do formy
Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni. W rondelku rozpuszczamy miód i cukier. Przesiewamy mąkę, dodajemy przyprawy, sól i proszek do pieczenia, wymieszane z orzechami i skórką. Powoli miksujemy, dodając jajko roztrzepane z mlekiem. Dalej ubijając, cienką strużką wlewamy miód z cukrem. Keksówkę natłuszczamy masłem i oprószamy mąką, wlewamy masę i wyrównujemy wierzch. Pieczemy ok. 50 minut (piekłam 45).
Lukier:
- 4 łyżki cukru pudru
- sok z połowy cytryny (ew. trochę więcej)
Składniki rozcieramy razem, polewamy lekko przestudzony piernik.
Smacznego! :)
Dodaję do akcji:


Ale apetyczny, muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńchętnie zjadłabym kawałek:)
OdpowiedzUsuń