Najlepsze ciasto marchewkowe
Składniki:
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki drobnego cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 2 jajka, roztrzepane
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- pół szklanki posiekanych, odsączonych ananasów (z puszki lub świeżych)
- 1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy. Przesiewamy.W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka z olejem.
Łączymy zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszać łyżką.
Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wlewamy ciasto, wyrównujemy.
Pieczemy w temperaturze 175ºC przez 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Studzimy chwilę w formie, następnie wyjmujemy i studzimy na kratce.
Krem z serka:
Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze i ucieramy na gładką masę.
Krem wykładamy na ciasto, wyrównujemy. Ozdabiamy orzechami włoskimi, delikatnie oprószamy cynamonem.
Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wlewamy ciasto, wyrównujemy.
Pieczemy w temperaturze 175ºC przez 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Studzimy chwilę w formie, następnie wyjmujemy i studzimy na kratce.
Krem z serka:
- 300 g serka (używam serka kanapkowego Hochland bez dodatków i moim zdaniem sprawdza się najlepiej)
- 6 łyżek masła, w temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki cukru pudru, przesianego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze i ucieramy na gładką masę.
Krem wykładamy na ciasto, wyrównujemy. Ozdabiamy orzechami włoskimi, delikatnie oprószamy cynamonem.
Smacznego! :)


uwielbiam marchewkowe ciasta!
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńjest przepyszne, polecam :)
OdpowiedzUsuń