środa, 19 listopada 2014

Najlepsze ciasto marchewkowe

Jedyny słuszny przepis na ciasto marchewkowe. Odpowiednio wilgotne, z orzechami włoskimi i ananasem, na wierzchu warstwa kremowego, lekko słonego serka i piegi z cynamonu. Doskonałe również pod masę z marshmallows :) Polecam jako obowiązkowy element jesieni i zimy - szczególnie z kubkiem gorącego kakao! Przepis STĄD, ale lekko zmodyfikowałam.



Najlepsze ciasto marchewkowe

Składniki:
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • pół szklanki posiekanych, odsączonych ananasów (z puszki lub świeżych)
  • 1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy. Przesiewamy.W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka z olejem.
Łączymy zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszać łyżką.

Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wlewamy ciasto, wyrównujemy.

Pieczemy w temperaturze 175ºC przez 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Studzimy chwilę w formie, następnie wyjmujemy i studzimy na kratce.

Krem z serka:
  • 300 g serka (używam serka kanapkowego Hochland bez dodatków i moim zdaniem sprawdza się najlepiej)
  • 6 łyżek masła, w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru, przesianego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze i ucieramy na gładką masę.

Krem wykładamy na ciasto, wyrównujemy. Ozdabiamy orzechami włoskimi, delikatnie oprószamy cynamonem.

Smacznego! :)






Dodaję do akcji:
  W orzechowym raju 3 Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów

3 komentarze: