czwartek, 20 listopada 2014

Buraczkowe kluski śląskie z sosem pieczarkowym

Danie, które ubarwi na różowo szarą jesień :) Klasyczne kluski śląskie z lekkim posmakiem buraczka - pyszne nawet bez sosu, z roztopionym masełkiem. Nieskomplikowane danie na obiad w dzień powszedni. Według mnie dobre będzie też dla lubiących różowy kolor niejadków :) Przepis na kluski z książeczki "Poradnika Domowego" nowe pomysły na dania z burakami, a na sos z Kuchni polskiej.


Buraczkowe kluski śląskie z sosem pieczarkowym

Składniki:

  • 5-6 ugotowanych ziemniaków
  • nieduży ugotowany lub upieczony burak ćwikłowy
  • mąka pszenna
  • mąka ziemniaczana
  • sól
Ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę (ja dokładnie ugniotłam tłuczkiem). Buraka zcieramy na drobnej tarce, łączymy z ziemniakami i dużą szczyptą soli. Nożem dzielimy masę w misce na 4 równe części, jedną wyjmujemy, odkładamy na bok. W to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszane w proporcjach 2:1, tyle, żeby zakryły cały ubytek (wzięłam szklankę mąki ziemniaczanej i pół szklanki pszennej poznańskiej). Dodajemy z powrotem odłożoną część masy ziemniaczano-buraczkowej i wyrabiamy gładkie ciasto. Rękami oprószonymi mąką ziemniaczaną formujemy kulki wielkości dużych orzechów włoskich, spłaszczamy je lekko na dłoni i kciukiem robimy zagłębienie na środku. Kluski wrzucamy na osolony wrzątek, mieszamy delikatnie łyżką, gotujemy 1-2 minuty od wypłynięcia (minuta moim wystarczyła). Wyjmujemy łyżką cedzakową, osączamy.


Sos:

Składniki:
  • 40 dag pieczarek
  • cebula
  • sól, pieprz
  • łyżka mąki
  • 200 ml śmietany
  • sok z cytryny, natka pietruszki
Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i wrzucamy do garnka. Cebulę obieramy i siekamy w kosteczkę, dodajemy do grzybów. Zalewamy 500 ml wody i dusimy pod przykryciem do miękkości. Mąkę mieszamy ze śmietaną, hartujemy gorącym płynem z pieczarek i wlewamy całość do sosu, mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotowe danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz