Buraczkowe kluski śląskie z sosem pieczarkowym
Składniki:
- 5-6 ugotowanych ziemniaków
- nieduży ugotowany lub upieczony burak ćwikłowy
- mąka pszenna
- mąka ziemniaczana
- sól
Ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę (ja dokładnie ugniotłam tłuczkiem). Buraka zcieramy na drobnej tarce, łączymy z ziemniakami i dużą szczyptą soli. Nożem dzielimy masę w misce na 4 równe części, jedną wyjmujemy, odkładamy na bok. W to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszane w proporcjach 2:1, tyle, żeby zakryły cały ubytek (wzięłam szklankę mąki ziemniaczanej i pół szklanki pszennej poznańskiej). Dodajemy z powrotem odłożoną część masy ziemniaczano-buraczkowej i wyrabiamy gładkie ciasto. Rękami oprószonymi mąką ziemniaczaną formujemy kulki wielkości dużych orzechów włoskich, spłaszczamy je lekko na dłoni i kciukiem robimy zagłębienie na środku. Kluski wrzucamy na osolony wrzątek, mieszamy delikatnie łyżką, gotujemy 1-2 minuty od wypłynięcia (minuta moim wystarczyła). Wyjmujemy łyżką cedzakową, osączamy.
Sos:
Składniki:
- 40 dag pieczarek
- cebula
- sól, pieprz
- łyżka mąki
- 200 ml śmietany
- sok z cytryny, natka pietruszki
Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i wrzucamy do garnka. Cebulę obieramy i siekamy w kosteczkę, dodajemy do grzybów. Zalewamy 500 ml wody i dusimy pod przykryciem do miękkości. Mąkę mieszamy ze śmietaną, hartujemy gorącym płynem z pieczarek i wlewamy całość do sosu, mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotowe danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz