piątek, 21 listopada 2014

Szybki piernik

Przepyszny i błyskawiczny piernik. Z całą masą korzennych przypraw - imbir i pieprz dodają mu niezwykle przyjemnej pikanterii, którą później długo czuć na języku :) W dodatku prawie nie ma cukru, ale miód i żadnego tłuszczu. Aha, i przyjemnie chrupie orzechami! Ja postanowiłam go dodatkowo polać cytrynowym lukrem i wyszło mu to na dobre :) Pycha! Bardzo, bardzo polecam. Przepis z grudniowej Kuchni.


Szybki piernik

Składniki:

  • 120 ml płynnego miodu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 120 g mąki
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • szczypta soli
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka posiekanej kandyzowanej skórki cytrusów (ja akurat nie miałam, ale drobno pokroiłam świeżo startą skórkę z cytryny, ok. 1 łyżeczki)
  • 1 jajko
  • 60 ml mleka
  • masło i mąka do formy
Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni. W rondelku rozpuszczamy miód i cukier. Przesiewamy mąkę, dodajemy przyprawy, sól i proszek do pieczenia, wymieszane z orzechami i skórką. Powoli miksujemy, dodając jajko roztrzepane z mlekiem. Dalej ubijając, cienką strużką wlewamy miód z cukrem. Keksówkę natłuszczamy masłem i oprószamy mąką, wlewamy masę i wyrównujemy wierzch. Pieczemy ok. 50 minut (piekłam 45). 

Lukier:
  • 4 łyżki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny (ew. trochę więcej)
Składniki rozcieramy razem, polewamy lekko przestudzony piernik. 

Smacznego! :)

Dodaję do akcji:

W orzechowym raju 3 Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów

2 komentarze: