Pierniczki brukowce
Składniki:
- 500 g mąki tortowej
- 1/4 szklanki miodu
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 100 g masła
- 2 jajka, duże
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika gotowej lub domowej
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1-2 łyżki gorącej wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Dodatkowo:
- ulubiona marmolada (ok. 1/2 małego słoiczka)
Miód, cukier, cukier waniliowy, przyprawę do piernika oraz masło przekładamy do rondelka z grubym dnem. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia masła. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia.
Mąkę przesiewamy razem z sodą oczyszczoną, dodajemy jajka i przez chwilę mieszamy. Następnie dodajemy jeszcze ciepłą mieszaninę miodową, wyrabiamy ciasto. Odrywamy kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy wkładamy odrobinę marmolady, zlepiamy i formujemy kuleczki. Formę o wym. 35×40 cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy jeden obok drugiego w odstępach ok. 1 cm. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15-20 min. Powinny być lekko zarumienione. Ostudzone pierniczki smarujemy lukrem (wszystkie składniki na lukier mieszamy, aż powstanie gęsta, ale płynna konsystencja).
ale fajne:) muszą być smaczne:)
OdpowiedzUsuń