niedziela, 30 sierpnia 2015

Niedzielny obiad: małdrzyki krakowskie.

Na dzisiejszy, niedzielny, leniwy obiad placuszki, które podbiły moje serce i żołądek - pochodzące z Małopolski małdrzyki, czyli placki z białego sera. Syte, słodziutkie i pachnące - u mnie z syropem klonowym, ale można je podać ze śmietaną, owocami, sosem truskawkowym albo po prostu oprószone cukrem pudrem. Pycha!


Małdrzyki

Składniki:
  • 250 g sera białego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 30 g cukru pudru
  • 40 g mąki pszennej (plus mąka do obtoczenia placuszków)
  • 100 ml oleju roślinnego do smażenia 
  • 1 łyżka masła do smażenia
Ser w misce rozgniotłam widelcem, następnie dodałam jajko, wanilię, cukier oraz mąkę. Wszystko dokładnie wymieszałam, ale nie miksowałam. Podzieliłam na dziewięć kuleczek, które spłaszczyłam, uformowałam placuszki i delikatnie obtoczyłam w mące. Na patelni rozgrzałam olej i masło, smażyłam placuszki na złoto po 2-3 minuty z każdej strony. Ułożyłam na ręczniku papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. 

Smacznego! :)


1 komentarz: