Tiramisu w filiżankach
Składniki:
- 250 g mascarpone
- 1 żółtko
- 100 g cukru pudru
- ok. 200 ml mocnej, świeżo zaparzonej kawy
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
- ok. 16 podłużnych biszkoptów
- 3 łyżki likieru Amaretto
Biszkopty moczymy w kawie (nie za bardzo, by nie rozpadały się), układamy na płasko w filiżance, następnie kładziemy warstwę serka, potem kolejną warstwę biszkoptów w kawie.
Wierzchnią warstwę powinna stanowić warstwa z sera.
Wierzch oprószamy kakao przesianym przez sitko i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
oj, Kochana, rewelacja moja;)
OdpowiedzUsuńkocham tiramisu!;D
niby takie nie dziecięce ciasto ( przynajmniej tak mówią - bo kawa, prawda? ) a i tak się wszyscy zajadają tzn. te dzieci małe i duże ;p
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
Jestem zdania, że dla dobrego tiramisu magisterkę można porzucić :D A to zdecydowanie kwalifikuje się do kategorii DOBRE a nawet BARDZO dobre!
OdpowiedzUsuń