poniedziałek, 2 lipca 2012

Królewiec

Tym ciastem trafiłam w gust mojej siostry w stu procentach. Okazało się, że jest jej comfort food :) Długo poszukiwanym smakiem dzieciństwa. Smakowało wszystkim, a jadło je kilkanaście różnych podniebień :) Wszystkie warstwy razem tworzą wyjątkowy smak, taki... tradycyjny i prawdziwie królewski. Polecam! Przepis STĄD.

P.S. Ciasto robiłam dwa dni przed zjedzeniem, żeby miodowe placki zmiękły. Im starsze, tym lepsze i bardziej aromatyczne :)



Królewiec

Składniki:

Ciasto miodowe:
  • 3 szklanki mąki,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 150g margaryny,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki płynnego miodu.
Biszkopt:
  • 4 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Krem budyniowy:
  • 0,5l  mleka,
  • 200g  masła,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka mąki pszennej.
Polewa czekoladowa:
  • 100g margaryny,
  • 50g kakao,
  • 120 g cukru pudru,
  • 2 łyżki mleka.
Przygotowujemy ciasto miodowe. Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na dwie równe części i pieczemy dwa placki jednakowej wielkości (najlepiej wziąć formę prostokątną o wymiarach około 35cm x 24cm, na pergaminie). Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180°C.

Przygotowujemy biszkopt. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodajemy stopniowo cukier. Na końcu dodajemy po jednym żółtku. Mąki mieszmy z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Biszkopt pieczemy w tej samej lub takiej samej formie, co ciasto miodowe. Ciasto przekładamy do formy z pergaminem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 25- 30 min. w temperaturze 180°C.

Przygotowujemy krem budyniowy. Odlewamy niepełną szklankę mleka, resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W zimnym mleku mieszamy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wlewamy do gotującego się mleka mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Następnie dodajemy kostkę masła. Dokładnie mieszamy (albo miksujemy).

Do formy wkładamy jedno ciasto miodowe. Na to wylewamy połowę gorącej masy budyniowej. Na masę kładziemy biszkopt i wylewamy resztę masy. Wykładamy drugie ciasto miodowe.

Przygotowujemy polewę czekoladową. Margarynę roztapiamy. Do roztopionego tłuszczu dodajemy kakao, cukier puder i mleko. Dobrze mieszamy i nie gotujemy. Polewamy ciasto polewą czekoladową.


5 komentarzy:

  1. wieki nie jadlam ... zawsze goscil na stole u mojej mamy :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobilam i serdecznie polecam! :D
    Wspaniale ciasto!
    Polewe zrobilam wlasna, a do masy dodalam gotowe budynie w proszku. Poza tym nie wprowadzalam innych zmian.
    Pozdrawiam i dziekuje za przepis! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. cieszę się, że się udało :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o tak, tak Tego przepisu szukalam ;) mam tylko nadzieje ze jak dam maslo zamiast margaryny to nadal bedzie krolewiec

    OdpowiedzUsuń