sobota, 28 lipca 2012

Bazyliówka

Oto i pierwszy alkohol, jaki stworzyłam :) Z racji obecności sporych krzaczków bazylii w ogrodzie mamy i chwilki nadprogramowego czasu oraz dobrej imprezowej okazji :) Ciekawy smak i wyjątkowy kolor. Polecam! Przepis STĄD.


Bazyliówka

Składniki (na 700ml):
  • 30 - 50 świeżych liści bazylii
  • skórka z połowy cytryny (tylko żółta część)
  • 300 ml spirytusu
  • 300 ml wody
  • 300 g cukru

Liście bazylii płuczemy i osuszamy. Myjemy cytrynę. Cienko ścinamy żółtą część skórki. Liście i skórki wkładamy do słoika lub innego szczelnie zamykanego naczynia i zalewamy spirytusem. Odstawiamy na 7 - 10 dni.
Po upływie tego czasu wsypujemy cukier do wody i gotujemy syrop (do wrzenia). Studzimy. Dodajemy ostudzony syrop do spirytusu. Mieszamy. Przecedzamy, a następnie filtrujemy przez gazę. Najlepiej pić mocno schłodzony.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz