Ciasto z porzeczkową bezą
Składniki:
- 500 g czerwonych porzeczek oczyszczonych, umytych i osuszonych
- 50 g roztopionego masła
- 3 jajka (oddzielić żółtka od białek)
- 350 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek mleka
- szczypta soli
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki gorącej wody
Cukier waniliowy mieszamy ze 150 g cukru. Żółtka ubijamy z 3 łyżkami gorącej wody, dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, następnie wlewamy masło i mleko. Mieszamy mikserem na wolnych obrotach. Ciasto rozsmarowujemy na wyłożonej pergaminem formie (tortownica 23 cm), pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut (u mnie ciut dłużej, do suchego patyczka). Wyjmujemy z piekarnika, temperaturę pieca obniżamy do 150 stopni.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajamy stopniowo cukier i dalej ubijamy. Do piany dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy na wolnych obrotach. Dodajemy porzeczki i delikatnie mieszamy łyżką. Wykładamy na ciasto. Pieczemy 20 minut (piekłam ok. 30 minut).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz