poniedziałek, 23 lipca 2012

Gofry

Hmm... Dzisiaj na plaży ulubiona budka z goframi, która jest tam chyba od miliona lat, jakoś uciekła mi z oczu. Poza tym, nad morzem lepiej napawać się słońcem, piaskiem i ciepełkiem, zanim wróci się do wielkiego miasta, a gofry zrobić w domu :) Pyszne, pachnące i chrupiące. Holenderskie, bo z masłem. I bita śmietana do tego. Pycha! Idealne na letni wieczór. Przepis z Moich Wypieków.



Gofry


Składniki (z połowy tej porcji wyszło mi 8 średniej wielkości gofrów):
  • 300 g mąki pszennej
  • 0,5 litra mleka
  • 75 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystko wrzucamy do miski i dokładnie miksujemy. Pieczemy w gofrownicy na rumiany kolor, studzimy na kratce. Podajemy z tym, na co mamy ochotę - u mnie były z bitą śmietaną, konfiturą lub cukrem pudrem :)

Smacznego!



Wpis dodaję do akcji 'Jedzenie z muzyką w tle II', wraz z piosenką pt. "Gofry" (bardzo przeze mnie lubianą), zresztą śpiewaną przez moją koleżankę z liceum :)

Piosenkę znajdziecie TUTAJ :)


3 komentarze:

  1. Aleś mi narobiła gofrowego smaka.. ;)
    dziękuję za udział w muzycznej akcji. pozdrawiam - Magda

    OdpowiedzUsuń
  2. nie ma za co :) a gofry trzeba po prostu zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niebezpiecznie jest o tej godzinie oglądać takie pyszności. :)

    OdpowiedzUsuń