Gofry
Składniki (z połowy tej porcji wyszło mi 8 średniej wielkości gofrów):
- 300 g mąki pszennej
- 0,5 litra mleka
- 75 g cukru pudru
- szczypta soli
- 100 g roztopionego masła
- 2 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystko wrzucamy do miski i dokładnie miksujemy. Pieczemy w gofrownicy na rumiany kolor, studzimy na kratce. Podajemy z tym, na co mamy ochotę - u mnie były z bitą śmietaną, konfiturą lub cukrem pudrem :)
Smacznego!
Wpis dodaję do akcji 'Jedzenie z muzyką w tle II', wraz z piosenką pt. "Gofry" (bardzo przeze mnie lubianą), zresztą śpiewaną przez moją koleżankę z liceum :)
Piosenkę znajdziecie TUTAJ :)
Aleś mi narobiła gofrowego smaka.. ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję za udział w muzycznej akcji. pozdrawiam - Magda
nie ma za co :) a gofry trzeba po prostu zrobić ;)
OdpowiedzUsuńNiebezpiecznie jest o tej godzinie oglądać takie pyszności. :)
OdpowiedzUsuń