Sernik Tiramisu
Składniki na spód:
- 180 g digestive w deserowej czekoladzie, pokruszonych
- 3 łyżki masła, roztopionego
- podłużne biszkopty
Digestive mieszamy z masłem. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, w dno wciskamy masę ciasteczkową. Bok tortownicy smarujemy masłem, biszkopty wykładamy z boku. Należy je skrócić i przyciąć po skosie od dołu, inaczej nie będą trzymały pionu.
Masa serowa:
- 500 g twarogu śmietankowego, zmielonego
- 250 g serka mascarpone
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3 jajka
- 1 łyżeczka granulek kawy instant
- 3 łyżki likieru kawowego, brandy lub ciemnego rumu (użyłam brandy)
- 3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
Granulki kawy rozpuszczamy w alkoholu, odstawiamy.
Miksujemy twaróg śmietankowy z mascarpone, do gładkości. Powoli dosypujemy cukier, miksując, potem skrobię i wanilię. Po kolei dodajemy jajka, dalej ubijając, na końcu wlewamy miksturę z kawą.
Masę serową wlewamy do przygotowanej tortownicy.
Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180ºC. Podczas pieczenia przykrywamy sernik folią aluminiową, aby biszkopty się nie spaliły. Sernik jest gotowy, gdy środek dotknięty patyczkiem jest sprężysty. Sernik wyjmujemy, na wierzchu delikatnie rozprowadzamy śmietanę. Wkładamy jeszcze na 6 minut do piekarnika, przykrywamy folią.
Studzimy, wkładamy do lodówki na całą noc. Posypujemy startą czekoladą, nakładamy czekoladowe wiórki.
Smacznego :)
Ależ to musiało być pyszne...
OdpowiedzUsuń