Tort z masą marshmallow
Składniki:
Ciasto (składniki na tortownicę 20 cm, ja wszystko podwoiłam):
- 4 duże jajka
- 200 ml mleka
- 170 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 1,5 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 200 g mąki pszennej
- 80 g kakao
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
W naczyniu roztrzepujemy lekko jajka, dodajemy mleko, olej, cukier, ekstrakt z wanilii - mieszamy do połączenia.
Do drugiego naczynia przesiewamy mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Przesiane składniki wsypujemy do wymieszanych mokrych składników i mieszamy do połączenia (np. przy pomocy rózgi kuchennej, nie używając miksera).
Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Przelewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 60 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy.
Frużelina malinowa:
- 500 g malin, świeżych lub mrożonych
- 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1 łyżce wody
W małym garnuszku mieszamy maliny z cukrem. Stawiamy na palniku o średniej mocy i podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy cytrynę, wodę z mąką, mieszamy, gotujemy i zdejmujemy z palnika. Połowę przecieramy przez sitko, łączymy z resztą malinowego sosu.
Rozpuszczoną żelatynę powoli dodajemy do owocowego sosu (może być gorący), uważając, by nie wytworzyły się grudki (można najpierw ją rozrobić z odrobiną sosu z owoców, by nie była tak gęsta). Schładzamy, by sos owocowy zgęstniał. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Krem malinowy:
- 500 g serka mascarpone, schłodzonego
- frużelina malinowa (całość), schłodzona
Mascarpone i frużelinę umieszczamy w misie miksera i miksujemy na gładką masę.
Dodatkowo zrobiłam krem z 250 g serka mascarpone i 200 ml kremówki - ubiłam kremówkę, dodałam serek, zmiksowałam na krem, dodałam cukru pudru i waniliowego do smaku.
Krem maślany (pod masę):
- 1 żółtko
- 20 ml wody
- 120 g mleka skondensowanego słodzonego
- 200 g masła
- 10 g kakao, przesianego
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g)
W kąpieli wodnej (w garnuszku nad parą) umieszczamy w miseczce żółtko wymieszane z wodą i mlekiem skondensowanym. Mieszamy cały czas, podgrzewając, do zgęstnienia. Studzimy.
Masło ucieramy mikserem z cukrem wanilinowym. Łyżka po łyżce dodajemy wystudzoną masę, cały czas miksując. Dodajemy kakao i miksujemy.
Masa z marshmallow:
- 400 g pianki marshmallow
- 1 kg cukru pudru
- 3 łyżki wody
Piankę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 3 łyżkami wody. Dodajemy połowę cukru pudru, mieszamy. Zdejmujemy z kąpieli wodnej, dodajemy resztę cukru pudru i zagniatamy. Masa będzie się bardzo lepiła, ale podczas zagniatania będzie coraz bardziej elastyczna i w końcu - osiągnie konsystencję twardej plasteliny. Wałkujemy cienko, podsypując mąką ziemniaczaną, by się nie kleiła do stolnicy i do wałka (nadmiar mąki można z łatwością usunąć pędzelkiem), nakładamy na gotowy tort. Dobrze, by tort był obłożony kremem z wierzchu i z boków, wtedy masa z marshmallow będzie lepiej przylegała.
Dużo masy mi zostało i niestety musiałam wyrzucić :(
Wykonanie:
Ciasto przekroiłam na trzy blaty. Na pierwszy położyłam krem malinowy (2/3), na to kolejny blat, resztę kremu malinowego i biały krem. Następnie ostatni blat. Całość pokryłam kremem maślanym. Na to położyłam masę marshmallow. Ozdobiłam kokardką z masy i perełkami cukrowymi.
Polecam! Dużo pracy, ale efekt powalający :)
Piękny tort
OdpowiedzUsuńTort piękny :) Muszę wypróbować tę masę, tylko nie mam pojęcia, co to jest ta kąpiel wodna >>
OdpowiedzUsuńmetalowa miska umieszczona nad gotującą się wodą - gotowanie nad parą :)
OdpowiedzUsuńI wszystko stało się jasne :)
Usuń